Ontwikkelingslanden profiteren van lage olieprijs
09 Jan 2015, 02:00
foto
Het verloop van de daling van de olieprijzen. (Bron: Wereldbank)


Het zullen voornamelijk de ontwikkelingslanden zijn die hun voordeel kunnen doen met de lage olieprijs. De winst uit de lage olieprijzen kan van wezenlijk belang zijn voor de ontwikkeling van importerende landen, als deze wordt ondersteund door de sterkere groei van de wereldeconomie. In een analyse over de olieprijsdaling, zegt de Wereldbank Groep dat de lage prijs een samenloop van factoren weerspiegelt.

Er waren jaren waarbij er sprake was van toename in de olievoorziening en een afname in de vraag. De vermindering van geopolitieke risico’s in sommige gebieden, een significante verandering in de doelstellingen van de Opec en de waardering van de Amerikaanse dollar, worden opgesomd als de factoren die een dominante rol hebben gespeeld bij de lage olieprijzen. De analyse van de Wereldbank Groep is opgenomen in de nieuwste editie van Global Economic Prospects.

De lage olieprijzen zullen naar verwachting dit jaar aanhouden. Het zal gepaard gaan met aanzienlijke verschuivingen van het reële inkomen. Zo zullen olie-exporterende landen, olie-importerende landen worden, voorspelt de Wereldbank Groep. Voor veel olie-importerende landen, dragen de lagere prijzen bij aan de groei en verminderen ze de inflatie en de druk op de begroting. Aan de andere kant biedt de zwakke olieprijs grote uitdagingen voor grote olie-exporterende landen. Hun groeivooruitzichten worden nadelig beïnvloed en geeft hen zwakke fiscale en externe posities. Als de lagere olieprijzen blijven aanhouden, zal dat tot gevolg kunnen hebben dat er minder of niet wordt geïnvesteerd in nieuwe exploratie of ontwikkeling. Met name komen de investeringen in een aantal landen met lage inkomens of landen die onconventionele bronnen aanboren –schalie-olie, teerzanden en diepzee olievelden- in gevaar.

"Voor beleidsmakers in olie-importerende ontwikkelingslanden biedt de daling van de olieprijs een kans om het begrotingsbeleid en structurele hervormingen uit te voeren, alsook sociale programma's. In de olie-exporterende landen is de scherpe daling van de olieprijzen een herinnering aan belangrijke kwetsbaarheden die inherent zijn aan sterk geconcentreerde economische activiteit en de noodzaak om de inspanningen om op de middellange en lange termijn te diversifiëren, nieuw leven in te blazen ", zegt Ayhan Kose, directeur van ontwikkelingsperspectieven bij de Wereldbank.

De analyse van de olieprijzen in de Global Economic Prospects wordt aangevuld met twee speciale functies over hoe trends in de wereldhandel en dergelijke geldstromen van invloed zijn op ontwikkelingslanden. De wereldhandel is in 2012 en 2013 met minder dan 3,5 procent gegroeid. Dat is ruim onder het pre-crisis gemiddelde van 7 procent, wat de groei van ontwikkelingslanden in de afgelopen jaren heeft belemmerd.

Een zwakke vraag, vooral in de investeringen, maar ook in de vraag van de consument, is één van de belangrijkste oorzaken van de vertraging van de groei van de handel. De landen met een hoog inkomen zijn goed voor zo’n 65 procent van de wereldwijde import. De aanhoudende zwakte van hun economieën vijf jaar na de crisis suggereert dat de zwakke vraag nog steeds een negatieve invloed heeft op het herstel van de wereldhandel. De lange termijn tendens laat ook een vertraagde groei van de handel zien, waarbij ook de veranderende relatie tussen handel en inkomen. Concreet is de wereldhandel minder ontvankelijk geworden voor veranderingen in de wereldwijde inkomsten als gevolg van tragere uitbreidingen van de wereldwijde aanbodketen en een verschuiving in de vraag uit de handelsintensieve investeringen tot minder handelsintensieve particuliere en publieke consumptie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May