Staatsolie lijdt geen verlies door lage olieprijs
08 Jan 2015, 00:00
foto
De oliesituatie op de wereldmarkt wordt door Staatsolietopper Wim Dwarkasing uitgebeeld door deze illustratie.


De wereldprijs van olie zal voorlopig laag blijven en zelfs lager worden. Dit heeft op vooral de aardolie verwerkings- en exportindustrie nare gevolgen. Staatsolie gaat zijn inkomsten met de helft zien teruggaan, maar zal geen verlies lijden. De olieproductie van 17.000 barrels per dag blijft wel op het zelfde niveau.

Wim Dwarkasing, Deputy Director Exploration & Petroleum Contracts bij Staatsolie, heeft in het Assuria-gebouw woensdagavond een presentatie gehouden over de impact van de dalende olieprijzen op de wereld en op Staatsolie. De bijeenkomst was ook de eerste activiteit van de Vereniging Surinaamse Bedrijfsleven. Dwarkasing, die ook de Acting Director Production & Development is, gaf aan wat de oorzaken zijn van de lage prijzen en deelde mee dat Staatsolie niet in gevaar is.
De dalende olieprijzen zijn veroorzaakt door overproductie van ruim 2 miljoen barrels per dag. De wereld verbruikt dagelijks gemiddeld 92 miljoen barrels. Bij overproductie gaan de grootste olie-exporterende landen over tot minder olie winnen. Maar geen van de partijen denken aan minder produceren. Andere oorzaken zijn dat de opgeslagen olievoorraden in heel veel landen zijn toegenomen, het efficiënter gebruik van energie bij de grootste afnemers en de stagnerende economie van China. Er is geprojecteerd dat de prijzen nog meer kunnen dalen tot de helft van het jaar.

Een belangrijke oorzaak van de overproductie is het grote succes van ‘shale oil’ in de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben een methode ontwikkeld om olie rechtstreeks uit de brongesteenten te halen. Aardolie wordt normaal gewonnen uit een reservoir, dat is ontstaan uit olie die uit de brongesteenten (waaronder schalie) zijn ontsnapt. De Amerikanen zijn door de schalie-olie het derde grootste olieproducerende land geworden. Rusland en Saudi Arabië zijn respectievelijk nummer één en twee. De Amerikanen zijn minder afhankelijk van olie-importen en hebben hun eigen voorraden aardig opgebouwd. Zij zijn net als de oliesjeiks niet van plan minder te gaan produceren.

In de tweede helft van het jaar zullen volgens de Pira Energie Group de prijzen lichtelijk toenemen. Door de lage prijzen neemt het verbruik ook toe en zal men sneller door de opgeslagen voorraden heen zijn. Ook wordt voorspeld dat de ‘shale’ oil productie gaat afnemen, omdat deze productiemethode niet lang meegaat en omdat er geen nieuw investeringen hiervoor gedaan worden.
Voor de type olie die Staatsolie produceert is er een wereldprijs van US$ 45 per barrel vastgesteld. Dat is de helft van de normale prijs. “We gaan sowieso veel minder verdienen, dat betekent minder dividend”, deelde Dwarkasing mee. “Er zal ook minder geïnvesteerd worden en dat brengt met zich mee dat er niet veel werk zal zijn voor service contractors.” Het bedrijf gaat met de lage prijs toch geen verlies lijden omdat de kosten van Staatsolie voor het winnen van de olie slechts US$ 15 per barrel zijn. “Zolang de prijs niet lager gaat, zijn we goed. Ik hoop dat het niet te lang duurt. We blijven 6 miljoen barrels per jaar produceren. Het is goed dat de raffinaderij er al is.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May