Latijns-Amerika staat voor uitdaging in 2015
08 Jan 2015, 02:00
foto
Jorge Familiar, vicepresident Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.


Tegen de verwachtingen van de Wereldbank in heeft Latijns-Amerika het op economisch gebied minder goed gedaan in 2014. De Wereldbank had een gestage economische groei verwacht. Voor dit jaar voorspelt de Wereldbank een groei van nauwelijks 1 procent, zegt Jorge Familiar, vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.

Gelet op de groei van de bevolking betekent het dat het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking van Latijns-Amerika in de afgelopen 12 maanden niet is toegenomen. “De groei zal niet gemakkelijk zijn,” stelt Familiar. Hij wijst erop dat de groei van de grondstoffenproductie zoals die in de afgelopen tien jaar is geweest in Zuid-Amerika, zal verminderen. Met name de vraag uit China zal afnemen. Daar komt bovenop dat ook de kosten voor ontwikkelingsfinanciering in de komende jaren waarschijnlijk zullen stijgen als het monetaire beleid van de Verenigde Staten “van koers verandert.” De Wereldbank-functionaris zegt dat de historische sociale winsten die de regio in de afgelopen tien jaar heeft behaald, in gevaar zijn. “Latijns-Amerika zal zich moeten wenden tot zijn eigen middelen om weer op het pad van groei te komen met eigen vermogen die winsten mogelijk maakt.”

Familiar: “Deze uitdaging legt een grote druk op de openbare schatkist. Er zal een nieuwe druk worden gelegd op het beleid dat de groei kan stimuleren, terwijl de aandacht wordt gericht op de armen.” Hij voegt eraan toe dat als het gaat om publieke investeringen die beide tegelijk kunnen doen, de blikken gericht moeten worden op het onderwijs. Een land kan met verbeterd menselijk kapitaal productiever worden en groeien in een sneller tempo. Voorts heeft een bevolking met beter onderwijs, betere kansen in het leven en kan de armoedecyclus die vaak generaties duurt, worden verbroken.

In een regio waar de toegang tot onderwijs tot middelbaar niveau wat dichtbij het universele is, is de centrale uitdaging nu de kwaliteit. En om de kwaliteit te verhogen, zijn de vaardigheden van de verantwoordelijken van het onderwijs van fundamenteel belang, zegt Familiar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May