Mobiele ICT-unit PL gaat door met computertrainingen
08 Jan 2015, 14:30
foto
Jongeren in Meerzorg leren omgaan met een computer.


De mobiele ICT-unit van de Pertjajah Luhur (PL) zal in 2015 ook trainingen verzorgen in gebieden waar jongeren en kansarmen weinig tot geen toegang hebben tot ICT-trainingen. Deze variëren van basiscomputercursussen tot trainingen voor gevorderden. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat de meeste jongeren over computerkennis beschikken, blijkt in de praktijk dat het soms zelfs voor universiteitsstudenten heel moeilijk is om heel snel alle pagina’s in hun verslag of werkstuk in een keer te nummeren.

“Alles wordt separaat van elkaar opgeslagen, inleiding wordt apart van kaft uitgeprint omdat het geen nummer heeft", illustreert Mike Noersalim, coördinator van de mobiele ICT-unit van de PL, het probleem. Deelnemers leren daarom niet alleen in duidelijke stappen om te gaan met programma’s zoals Word en Windows, maar krijgen ook mee hoe ze een computer moeten onderhouden. Binnen een maand tijd hebben ruim 70 personen gebruik gemaakt van de trainingen die door de mobiele unit worden verzorgd. Naast de basisvaardigheden worden ook vaktrainingen verzorgd, zoals computerreparatie. Er wordt gewerkt met de behoeften die de lokale bewoners van de districten aangeven. Zo kunnen onder anderen de kernen doorgeven wie van de buurt behoefte heeft aan een dergelijke training.

Noersalim kijkt tevreden terug op de activiteiten die de mobiele ICT-unit het afgelopen jaar heeft ontplooid, welke variëren van het opleiden van tien gecertificeerde ICT-trainers tot het daadwerkelijk verzorgen van cursussen aan jongeren, kansarmen en allen die behoefte hebben aan een ICT-training. Zo heeft de unit haar activiteitenreeks in 2014 afgesloten met een training aan jongeren én volwassenen te Meerzorg, Commewijne. Dit is geschied in samenwerking met Ingrid Karta-Bink, voormalig districtscommissaris van dit district, die het initiatief heeft genomen om groepen geïnteresseerden bij elkaar te brengen voor het volgen van de trainingen. “We hebben ook bouwvakkers die graag beter ingewijd zouden willen worden in het ICT-gebeuren, dus ook aan hen geven we graag de gelegenheid de trainingen te volgen”, zegt Karta-Bink. Ze verzekert dat ze samen met de mobiele unit alle zes ressorten van Commewijne zal aandoen, waaronder de plaatsen aan de rechteroever. “We gaan zeker naar die gebieden toe, want het gaat immers om een mobiele unit,” zegt de ex-burgermoeder van Commewijne. De Pertjajah Luhur is de eerste en tot nu toe enige politieke organisatie die een mobiele ICT-unit heeft ingesteld om landelijk ICT-trainingen te verzorgen aan onder andere jongeren, drop-outs en kansarmen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May