Onderwijsbonden denken niet aan staking of ultimatum
08 Jan 2015, 06:00
foto


De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) sturen niet aan op een staking in afwachting van het besluit van de president Desi Bouterse over een conceptvoorstel dat gaat over de herwaardering van leerkrachten. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, én Marcelino Nerkust, president van de Fols zeggen aan Starnieuws dat zij op dit moment geen reden zien om actie te voeren. De gezamenlijke manier waarop het uiteindelijke voorstel tot stand is gekomen, schept vertrouwen en het is dan ook niet nodig nu een ultimatum te stellen.

De beide vakbondsleiders zeggen dat naast hun bonden, de directeur van het Onderwijs, Robert Peneux, met een speciale opdracht aan het uiteindelijke voorstel heeft gewerkt. Dit voorstel ligt nu op het kabinet van de president. Valies en Nerkust verwachten wel dat na twee jaar president Bouterse niet al te lang meer erover zal doen om de uitvoeringsopdracht te geven. Nerkust zegt dat de bonden zelfs ingenomen zijn dat de nieuwe vorm van het uiteindelijke voorstel is ingegeven door de raadsadviseurs van het kabinet. Waar eerst sprake was van het begrip permanente educatie, wordt het nu genoemd de herwaardering van leerkrachten in Suriname. “We hebben samen kennis op los gelaten en het toen gedane voorstel veredeld”, zegt Nerkust. Op 22 december is het ingediend op het kabinet.

Valies zegt het niet raadzaam te vinden inhoudelijk in de media aan te geven waarover partijen elkaar hebben gevonden en waarover er geen overeenstemming is bereikt. “Omdat bonden, het kabinet en het ministerie erbij betrokken zijn geweest verwachten we dat binnen niet al te lange tijd het uitgevoerd zal worden en dat eenieder zal weten wat het inhoudt”, zegt Valies. Volgens hem zullen nadat goedkeuring is gegeven nog enkele praktische afspraken gemaakt moeten worden met de bonden. De BvL-voorman wil wel kwijt dat de herwaardering van leerkrachten geen procentuele is, maar een positieverbetering van het onderwijsveld. Het staat volledig los van het Functie Informatie Systeem (Fiso) van de overheid. Deze komende herwaardering is volgens Valies belangrijk omdat Suriname, Haïti en Jamaica regionaal staan aangeschreven als de landen met de laagste waardering voor het onderwijsveld.

Wilfred Leewin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May