Politieke ravage arbeidsmarkt
07 Jan 2015, 13:00
foto


Met de naderende verkiezing is het bekende 'a job, a vote' systeem volop in werking om potentiële kiezers door baantjes op basis van arbeidscontract bij de overheid te lokken in ruil voor hun stem. Terwijl het bedrijfsleven al veel moeite heeft om adequaat personeel aan te trekken, blijkt na de afgelopen jaarwisseling dat na het verkrijgen van hun bonus ,veel ‘volwas’ personeel via huis-aan-huis ronsel systemen door de zittende NDP-ABOP regering wordt weggelokt naar de al overbevolkte ambtenarij, puur om stemmenwinst te behalen.

In Commewijne ronselen ze voornamelijk onder de Javaanse bevolking. Het bedrijfsleven ziet zo vele honderden ervaren werknemers verdwijnen naar de oververzadigde ambtenarij met desastreuze gevolgen voor de productiviteit in de bedrijven. Het zal duidelijk zijn dat dit proces zich over het hele land voltrekt en niet alleen in Commewijne. Voor heel veel Surinamers is het een ware levensuitdaging om een verantwoordingloze baan zonder al te veel inspanning en met veel mogelijkheden tot ziekteverlof bij de overheid te ambiëren. Die Surinamers zoeken zelf hun weg naar politieke voorlieden om zich aan te melden. Op Commewijne ronselen ze met overheidsbanen als lokaas , ook met sociale uitkeringen voor zwakzinnigen (SRD 325 per maand ), ‘an allowance, a vote’.

Merkwaardig is dat velen van deze nieuwe ambtenaren fors in salariëring achteruit gaan ten opzichte van hun salaris bij het bedrijfsleven, maar toch voor een onbenullige overheidsbaan kiezen . De zee aan vrije tijd, het ontbreken van controle op prestaties, het ontbreken van de verantwoordingsplicht ,de mogelijkheid tot een extra inkomen (2e baan) naast de overheidsbezoldiging , het elke dag al om 12 uur thuis zijn is blijkbaar voor hen de moeite waard een geestdodende baan bij de overheid te aanvaarden.

De schade in de economie zal straks ook zichtbaar worden wanneer al deze bedrijven in verlies situaties terechtkomen door kortzichtigheid van incompetente politici. Omzetten zullen niet worden gehaald en de dreiging van sluiting van vele Surinaamse bedrijven die niet kunnen beschikken over goedkoop leenkapitaal wordt steeds groter. Nu zullen ook kleine bedrijven moeten uitkijken naar Guyanese, Filipijnse en andere buitenlandse arbeiders wat extreme wervingskosten met zich meebrengt en ook nog het probleem van huisvesting oplevert. Dit is absoluut absurd.

Surinaamse politici en politieke partijen richten in hun zucht naar macht elke keer weer een enorme ravage aan op de arbeidsmarkt met veel schade aan het bedrijfsleven en de economie en niet in de laatste plaats aan het moraal van de samenleving.


R. Baldew
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May