Staartstuk gecrashte AirAsia-toestel gevonden
07 Jan 2015, 11:00
foto
Een deel van de staart van het gecrashte AirAsia toestel is gevonden. Het ligt 30 meter onder water en modder. (Foto: AFP)


Een deel van de staart van de gecrashte AirAsia-vlucht QZ8501 is volgens Indonesische zoekers gevonden in de Javazee. In de staart zouden de "zwarte dozen" - de stem en de vlucht data recorders – zich moeten bevinden. Deze boxen moeten de onderzoekers aanwijzingen geven over de oorzaak van de crash.

Het staartstuk is gevonden in een secundaire zoekgebied, wat de theorieën versterkt dat sterke stromingen wrakstukken hebben verplaatst. Het toestel verdween op weg van Surabaya, Oost-Java naar Singapore op 28 december met 162 mensen aan boord van de radarschermen.

Duikersteams en onbemande onderwatervoertuigen hebben een deel van de staart van de Airbus A320-200 waargenomen, meldt het hoofd van de opsporings-en reddingsoperatie Bambang Soelistyo in Jakarta. Het is het eerste belangrijke wrakstuk van het toestel dat is geïdentificeerd. Het is gevonden in een gebied dat zo’n 30 kilometer verwijderd ligt van het initiële zoekgebied.

Het wrakstuk heeft het AirAsia-stempel, zegt Soelistyo. Het is begraven in de modder, in een diepte van 30 meter. De zoekers veronderstellen dat het stuk ondersteboven ligt. Ondanks krachtige zeestromingen en troebel water, zijn de zoekers erin geslaagd om foto's te nemen.

40 lichamen
Tot dus ver zijn 40 lichamen geborgen, waarvan zestien zijn geïdentificeerd. De autoriteiten geloven dat veel van de passagiers nog vastgeriemd zijn in het hoofdgedeelte van het vliegtuig. De enorme internationale zoekoperatie met vliegtuigen en meer dan 30 schepen is herhaaldelijk gehinderd door slecht weer. De vertraging van de operatie is daar het gevolg van. Sommige wrakstukken, inclusief stoelen en een deur zijn drijvend in de zee gevonden.

De oorzaak van de vliegramp is niet bekend, maar het vliegtuig vloog door stormachtig weer en had toestemming gevraagd om van koers te veranderen. Indonesische luchtvaart ambtenaren hebben gezegd dat AirAsia geen toestemming had om op die dag op de route Surabaja-Singapore te vliegen.

De identificatie van de mensen wordt steeds moeilijker omdat de laatste lichamen die gevonden zijn, in verre staat van ontbinding verkeren. Van de andere lichamen die nog vastzitten in de wrakstukken, wordt verwacht dat deze in een veel slechtere staat zijn. Met DNA-testen wordt geprobeerd de identificatie te doen. Maar deze procedure duurt zeker twee weken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May