Sociale Zaken benadrukt belang braille schrift
04 Jan 2015, 15:00
foto


Wereldwijd wordt op 4 januari Wereld Braille Dag gevierd. Blinden en slechtzienden hebben de mogelijkheid om te lezen en te schrijven, door gebruik te maken van het brailleschrift. Dit schrift werd uitgevonden door Louis Braille en in 1854 officieel erkend.

Wereld Braille Dag werd op 4 januari 2001, door de Wereld Blinden Unie ingesteld. Deze dag streeft naar het wereldwijd toegankelijk maken van het braille schrift voor blinden en slechtzienden. Tevens wordt Louis Braille herdacht, de uitvinder van het braille schrift. Vanuit de wereld Blinden Unie wordt op deze dag de nadruk gelegd op het recht om te kunnen lezen.

Oproep tot ondersteuning
Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting staat op deze dag stil op het recht om te kunnen lezen. De samenleving wordt opgeroepen om alle ondersteuning te geven aan blinden en slechtzienden zodat zij middels het braille schrift ook volop dit recht tot lezen mogen beleven.

Louis Braille, geboren op 4 januari 1809 in Parijs, is ongeveer 3 jaar oud, als hij door een ongeval blind wordt. Op zijn 16de ontwikkelt hij een schrijfwijze in reliëf die aan blinde personen de mogelijkheid biedt te lezen en te schrijven. Het braille alfabet is gebaseerd op een combinatie van 1 tot 6 reliëfpunten in twee kolommen van drie punten. De punten worden in het papier gedrukt. Door de verhoging in het papier kunnen de letters met de vingers gevoeld worden. Louis Braille overleed op 6 januari 1852 aan de gevolgen van tuberculose.

Het brailleschrift wordt tot op heden wereldwijd gebruikt en biedt ook in Suriname toegang tot o.a. onderwijs, informatie en het arbeidsveld voor blinden en slechtzienden. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal het gebruik van dit schrift blijven promoten alsook verdere ondersteuning gegeven aan de doelgroep.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May