Overheid heeft betaalprobleem
14 Sep 2010, 22:00
foto


Op het ministerie van Financiën liggen nog tal van achterstallige rekeningen van ondernemers en instanties die in het verleden goederen of diensten aan de overheid hebben geleverd.

De nieuwe minister Wonnie Boedhoe trof zelfs bestelbonnen aan uit 2006 en 2007. “De overheid heeft een betaalprobleem”, erkent zij. “En ondernemers wachten op hun geld. Zij hebben spullen en diensten geleverd aan de staat Suriname en de staat Suriname gaat betalen. Gun ons alleen wat tijd.”
Boedhoe deed haar uitspraken dinsdagochtend na afloop van de raad van ministers.

Er komt te weinig geld binnen bij de overheid om direct aan alle verplichtingen te kunnen voldoen, zegt Boedhoe. Ze ziet de oplossing voor het betaalprobleem in “efficiëntie aan beide zijden”. Daarmee bedoelt ze dat de overheid zowel zuiniger kan inkopen, als effectiever belasting kan heffen.
Ze denkt daarbij niet aan het verhogen van de loonbelasting. “We gaan niet de huidige loontrekkers, die al netjes hun deel afdragen, nog verder belasten.”
Ze ziet de oplossing in het opsporen van mensen die nu helemaal geen belasting betalen, bijvoorbeeld zelfstandigen die niet bekend zijn bij de belastingdienst en nooit uit zichzelf aangifte hebben gedaan.


Geen clean sweep
De minister ziet niets in “een clean sweep-achtige operatie”. Ze refeert hierbij aan acties onder de vorige regering waarbij met een groot gebaar werd gepoogd het land justitieel schoon te vegen: illegale operaties opgerold, belastingontduikers opgespoord en andere illegale activiteiten stopgezet. “Zoiets leidt tot een heleboel onrust en hoge uitgaven, en levert weinig inkomsten op. Daar heeft deze minister geen zin in. Ik ga geen honderduizend gulden uitgeven om vijfduizend binnen te halen.”

Waar wel veel te winnen valt is bij belastinginnende overheidsdiensten die niet functioneren zoals het zou moeten. Zo is het volgens Boedhoe “een publiek geheim” dat er tijdens de douanestaking van vorig jaar meer inkomsten afkomstig uit invoerrechten de staatskas in stroomden dan normaal, wanneer de douaneambtenaren wel aan het werk zijn. De minister: “Onderfacturering is normaal.”
Op vragen van journalisten of “onderfacturering” - een te lage waarde opgeven – hetzelfde is als fraude, zei de minister alleen: “Wij economen noemen het onderfacturering.”

De niet-betaalde bonnen zijn een erfenis van de vorige regering, zegt Boedhoe. “Maar ik geef niemand een trap na. Die dingen waren nodig, ze moesten gekocht worden. Al frons ik bij het bestuderen van sommige bonnen wel de wenkbrauwen en denk ik: was het echt zo hard nodig om dat te kopen?”


Douane-inspectie in de haven van Paramaribo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May