Suriname gaat weer uit z'n dak met Owru Yari
31 Dec 2014, 17:10
foto
Duizenden mensen genieten van de pagara-estafette in de binnenstad. (Foto: René Gompers)


Gejoel na elke afgeschoten pagara. “In Su moet je zijn!” roept een vrouw terwijl de rook opklaart. De volgende meterslange pagara wordt uitgerold. De brandweermannen proberen een weg te banen door de dichte mensenzee. Het kost veel moeite om het pad vrij te houden terwijl de ‘bombels’ op het asfalt worden uitgerold. De traditionele ‘pagara estafette’ (video) heeft alweer duizenden naar het centrum van Paramaribo getrokken. Velen verwachten dat 2015 nog meer grote dingen in petto heeft.

Het is een en al feest in de binnenstad. Op enkele hoeken staan er ‘live bands’ en is het dansen geblazen. Daar waar er geen muziekgroepen zijn, hebben ‘sound cars’ zich verzameld. De volumeknoppen gaan steeds hoger totdat er een ‘sound battle’ is ontstaan. Maar niets kan boven het geluid van het vuurwerk. De autospeakers verstommen terwijl de laatste uren van het haast afgelopen jaar knallend in rook opgaan. Na de laatste knal, een luid gejuich en bij het optrekken van de rook worden de ‘battle’ , het zingen en het dansen voortgezet.

“Er zit zoveel energie hier” merkt een man op terwijl hij hard loopt naar de volgende locatie van de estafette. “Als we al deze energie het heel jaar door hadden, komt het land zeker sneller vooruit.” Voor velen is 2014 een jaar van successen geweest. “Maar ik denk dat er meer komt”, zegt Shiromanie. “Ik wens iedereen gewoon het aller beste.” Farley geniet met volle teugen van de owru yari. “Alleen in Suriname kan men zo genieten. Maar ik hoop dat 2015 veel beter wordt.” Dahlia Negra heeft ook genoten. “I wish love for 2015. I see the people are very happy, I hope they will be happy and smiling everyday in 2015.”
Een nieuwigheid dit jaar waren de grote rode ‘I love Su’ ballen van Dresscode en Sol. De ballen rolden van de ene feestlocatie naar de andere over de menigte. Het publiek hield de ballen beweging met krachtige stoten tegen maar af en toe stootte de bal terug op hoofden en in gezichten. Dit keer hebben veel meer mensen met koelboxen gesjouwd naar de estafette en hielden ‘bar’ op het asfalt in de drukte. Opvallend zijn ook de vele barbecue-stands. Zij werden af en toe gestoord door de ballen die soms uit het niets landen.

De mensenzee komt nog eens in beweging en stroomt naar de zoveelste ‘bombel’ locatie. Onder toeziend oog van de brandweer en een assistent met een brandblusapparaat in de hand, wordt de pagara aangestoken. Dan herhaalt de ‘vuurwerk optocht’ zich weer. Stap voor stap volgt de menigte de knallende ‘bombels’. Sommigen zijn uitgerust met mondkappen, oordoppen en veiligheidsbrillen, en bijna allemaal gewapend met telefoons en tablets. De rook, de knallen, de rondvliegende pagara's worden getrotseerd en volgt men de route geduldig totdat alles van het oude jaar is weggeschoten. Aan het eind klinkt het gejuich harder dan de vorige. “Happy new year!”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May