Samenwerking CBvS en sector zorgt voor stabilisatie
31 Dec 2014, 15:30
foto


De president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, blikt bij de jaarafsluiting met personeel terug op periode met veel uitdagingen. De mondiale crisis heeft ook invloed gehad op de Surinaamse economie door de scherpe daling van de grondstoffenprijzen van onder andere goud, olie en aluminium. Hierdoor was er een stabilisatiebeleid nodig. De CBvS heeft nauw samengewerkt met het ministerie van Financiën en de financiële sector om de economische bedrijvigheid te ondersteunen en de tering naar de nering te zetten.

Naast de flinke daling van de exportopbrengsten uit de mijnbouwsector, was er ook sprake van verminderde inkomsten voor de overheid. Deze afdrachten zijn met ruim 30% afgenomen ten opzichte van 2013. De overheid heeft hierop een saneringsbeleid gevoerd dat vruchten heeft afgeworpen. Door de uitgaven sterk te verminderen, is tot en met november het tekort namelijk teruggebracht tot 4,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), tegenover 6% in 2013. Mede door de slapte in de mijnbouwsector zijn de internationale reserves afgenomen tot circa US$ 625 miljoen, wat een importdekking van 4,2 maanden aan goederen en diensten vertegenwoordigt. Met de banken is er samengewerkt opdat met de interventies alle essentiële bedrijven steeds van deviezen zijn voorzien voor de nodige importen.

Versterking menselijk kapitaal
In 2014 is ook de interne organisatie van de bank verder ter hand genomen. Het menselijk kapitaal heeft weer een significante versterking gekregen. Vanuit het jaarlijkse stageprogramma is een groep van zeventien junior economen aangetrokken als medewerker op verschillende afdelingen waaronder Accounting, Budget & Control, Buitenland, Financiële Markten, Procurement, Statistieken en Toezicht Kredietwezen. Daarnaast is het jonge kader van de bank uitgebreid met juristen, ICT-ers en HRM-Officers.

Ook dit jaar is er een breed scala aan trainingen, internationale werkuitwisselingen gehouden door onder andere bij het Bureau van de Executive Directors van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en (inter)nationale opleidingen. Met beurzen gesponsord door de bank, diverse universiteiten en ambassades, is een aantal medewerkers in 2014 begonnen aan Master opleidingen aan gerenommeerde universiteiten in Chili, China, Korea en de Verenigde Staten. De CBvS heeft dit jaar de gelegenheid gehad om van 3-5 september op te treden als gastland van de 'Annual Conference of Human Resource Managers of Central Banks in the Caribbean Region'. Verschillende centrale banken uit het Caribisch gebied hebben de laatste ontwikkelingen, kennis en trends uitgewisseld. In juli 2014 heeft de CBvS samen met het IMF ook een conferentie gehouden over 'Financial Stability'.

Stabiel financieel stelsel
Op internationaal vlak heeft de bank diverse partnerships met onder andere de Islamic Development Bank, de Inter- American Development Bank, de Opec Fund For International Development Organisation of Islamic Countries, Wereldbank/IFC, Agence Franḉaise de Développement en de China Development Bank. Deze partnerships resulteren in cruciale projecten binnen sectoren zoals landbouw, mijnbouw, energie en gezondheidszorg.

Vertrouwen in een stabiel financieel stelsel is essentieel voor het functioneren van de economie en daarmee voor de welvaart. Alleen in een stabiel financieel klimaat kunnen bedrijven en consumenten zich richten op economische activiteiten zoals geld verdienen en geld uitgeven. Daarom zal financiële stabiliteit in de toekomst de rode draad worden in de taakuitvoering van de CBvS. In het eerste kwartaal van 2014 is de afdeling Financiële Stabiliteit ingesteld binnen de bank. Het doel is het ontwikkelen van een raamwerk voor meting en analyse van financiële stabiliteit, crisismanagement en nieuwe relevante wet- en regelgeving in een nationale en internationale context.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May