HvJ schrijft geschiedenis met installatie tien rechters
31 Dec 2014, 00:00
foto
De geïnstalleerde leden (links) en leden-plaatsvervanger van het HvJ, tijdens een buitengewone openbare zitting in de Congreshal. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Hof van Justitie (HvJ) heeft dinsdag vijf rechters als leden en vijf als leden-plaatsvervanger geïnstalleerd. “Een historisch moment voor het Hof”, typeerde waarnemend HvJ president Iwan Rasoelbaks de installatie in een buitengewone openbare zitting in de Congreshal.

Rasoelbaks benadrukte dat hij bewust niet spreekt van “negen vrouwelijke en één mannelijke”, ofschoon ook dit vermeldenswaardig is. “Vrouwelijk of mannelijk, voor het Hof staat hoog in het vaandel: integriteit, objectiviteit en deskundigheid van de ziel, en dat is in deze rechters gevonden.” De leden komen naast hun rechtsprekende taak, nu ook in het bestuurlijk deel van de rechtspraak terecht. De plaatsvervangers zullen zich moeten profileren in het rechtsprekend deel van hun werk. “Het blijft daarom voor wat betreft het rechtsprekend werk een druppel op een hete plaat, doch zullen er op termijn verbeteringen zichtbaar zijn.” Met de komst van de nieuwe collegae, vooral in de civiele sector zal er enige verlichting te merken zijn. Hij verwees naar vooruitgang in eerste aanleg als in hoger beroep qua productie, snelheid en uniformiteit en transparantie.

Daniëlle Karamat Ali, lid HvJ, heeft namens de overige vier collegae het woord gevoerd. Zij wees erop dat zij de plicht hebben om rechtvaardiggheid in het individuele geval te betrachten ook al gaat de beslissing in tegen ferm verwoorde opvattingen in de samenleving. “Wij als rechters dienen onbevangen recht te spreken, zonder ons te laten overmeesteren door maatschappelijke gevoelens en beïnvloeding door derden.” Ook lid-plaatsvervanger Ishwarpersad Sonai, ging in zijn toespraak hierop in. “De rechter verstaat zijn taak niet als hij zijn oren zonder meer naar deze opvattingen laat hangen”, gaf Sonai aan. Een rechter functioneert, volgens hem in een omgeving van tegengestelde krachten. Burgers verwachten strengheid, maar in de beklaagdenbank verlangen zij soepelheid. Rechters moeten onpartijdig zijn, dus afstandelijk maar tegelijk moet een rechter zich kunnen inleven in de problemen van mensen. Als derde punt haalde hij aan dat “de rechter zich aan de wet moet houden, “maar dient tegelijkertijd rekening te houden met de wensen en verlangens van de samenleving”.

Het HvJ kent nu negentien rechters en streeft naar een aantal van veertig. Rasoelbaks heeft enkele verbeteringen voor het nieuw zittingsjaar per oktober 2015 in het vooruitzicht gesteld. Deze zijn onder andere een efficiëntere inrichting van advocaten- en deurwaardersrollen en een rolreglement. Verder de automatisering voor snellere afhandeling van dossiers en vonnissen en een website.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May