Jiawan: Ik ben vlekkeloos door onderzoek gekomen
31 Dec 2014, 08:00
foto
Dc Rawin Jiawan in gesprek met buurtbewoners tijdens de ontwatering van Lelydorp in 2013.


Districtscommissaris (dc) van Saramacca, Rawin Jiawan, evalueert de afgelopen periode en doet verschillende zaken uit de doeken. De dc die eerst te Wanica gestationeerd was, zegt aan Starnieuws dat nadat hij overgeplaatst werd naar Saramacca er meteen een intern financieel onderzoek werd gestart. Volgens Jiawan is hij vlekkeloos bevonden.

Als hoogtepunten in zijn carrière als dc somt hij de volgende zaken op: “We zijn in Wanica begonnen aan een zwaar ontwateringsprogramma. Met ondersteuning en motivatie van de lokale bevolking hebben wij met man en macht eraan gewerkt om alle achterstanden en problemen op te heffen. Er zijn tal van civiel technische werkzaamheden uitgevoerd. Ook de inactieve lozingen en duikers zijn bruikbaar gemaakt”, deelt Jiawan mee. De dc benadrukt dat de complete natte infrastructuur aangepakt is. Ook zijn er twee grote gebouwen op het complex neergezet en deze hebben slechts SRD 350.000 gekost, zegt Jiawan.

Jiawan vertelt dat alle BO-kantoren behalve die van Lelydorp een beurt gehad hebben, van meubilair en airco voorzien zijn. Om de markt van Lelydorp te realiseren is een plan uitgestippeld en het geld werd vrijgemaakt. De dc is blij dat dit project gerealiseerd is zoals het gepland was. Wat Jiawan prijst is dat hij geen schulden had achtergelaten en dat er nog genoeg geld was om andere projecten te realiseren. Verder konden vergunningen rechtstreeks bij de balie afgehandeld worden. Dit systeem hanteert de dc ook te Saramacca.

Een dieptepunt van Jiawan is dat er geen scholen- en sportcomplex op de hoek van de Merveille- en de Tampoeaweg te Bomapolder in het ressort Koewarasan is gerealiseerd. Jiawan had een vrij domein van drie hectare in kaart gebracht. Volgens hem zou dit terrein geschikt zijn voor een scholengemeenschap en een modern sportcentrum. Ook zouden bewoners van Saramacca gebruik kunnen maken van de aanwezige faciliteiten hier. Daarnaast geeft de regering dan invulling aan de gestelde doelen: onderwijs, opvoeding en sport. Er lopen veel aanvragen voor dit terrein. Ook een bestuursambtenaar van Wanica heeft een aanvraag lopen.

Overnemen op Saramacca was zwaar voor Jiawan in het begin, omdat hij de draad moest oppakken. De infrastructuur werd verder uitgewerkt en opgang gebracht. Daarnaast moesten er middelen gezocht worden om projecten te realiseren. Voor Saramacca wil Jiawan het zwembad van 1953 te Groningen herbouwen en dat als cadeau aan de plaatselijke bevolking geven. Een studie is al gemaakt en de dc is op zoek naar middelen om dit project te realiseren.
“Ik heb nooit meegewerkt om zonder inschrijvingen werken te gunnen aan partijstructuren. In Wanica was mijn grootste kracht de plaatselijke bevolking, want van de NDP-parlementariërs was er slechts een actief”, besluit Jiawan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May