Vuurwerkverkoop in volle gang
29 Dec 2014, 01:00
foto
Verkoop van vuurwerk gaat door tot laat in de avond. (Foto: René Gompers)


Sinds de verkoop en het afsteken van vuurwerk vanaf 27 december legaal is, wordt er constant afgestoken. Ook de vuurwerk verkooppunten doen goede zaken. Voor dit jaar zijn er 64 containers met knallers het land ingevoerd met een waarde van US$ 1,8 miljoen, zegt Aroen Jadoenathmisier. Hij is hoofd van de afdeling Invoer, Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI). Vorig jaar zijn 80 containers met een waarde van meer dan US$ 2 miljoen op de haven ingeklaard.

Een van de directeuren van Jahi NV, één van de grootste vuurwerkimporteurs, zegt aan Starnieuws dat alles uit zijn breed assortiment jaarlijks is uitverkocht. Vooral de kinderafdeling wordt druk bezocht. “We hebben de beste prijzen. Ondanks je soms denkt dat Surinamers het moeilijk hebben, zetten zij altijd wat opzij voor vuurwerk”, ervaart de directeur. Dat er nu een feeststemming in het land heerst is duidelijk, want landgenoten houden van vuurwerk, zegt hij. Het afsteken van vuurwerk is voor oudere mensen misschien traditie maar voor jongeren en personen van middelbare leeftijd is siervuurwerk met effecten geen traditie maar mooi voor het oog. De traditie van Jahi is dat de laatste restanten aan bombel niet worden verkocht maar cadeau worden gegeven aan klanten. “Als je geeft krijg je terug”, vindt één van de directeuren.

“Voor alle containers aan vuurwerk die na 31 december arriveren moet ingevolge de vigerende wettelijke regelingen eerst ontheffing bij de procureur-generaal worden aangevraagd voordat de dienst IUD een importvergunning kan afgeven”, zegt Jadoenathmisier. Jaarlijks wordt het beleid geëvalueerd om indien noodzakelijk de voorwaarden, na afstemming met de relevante instanties en de pg, aan te scherpen. In het verleden was de vuurwerkcommissie hiermee belast. Calamiteiten dienen voorkomen te worden. En dat kan alleen als er afstemming plaatsvindt tussen alle belanghebbenden, zegt het IUD-diensthoofd. Intussen hebben zowel de commandant van de brandweer Cecil Waal als Edward Belfort minister van Justitie en Politie, bij de jaarafsluiting van de brandbestrijders op 27 december de samenleving opgeroepen om meer dan ooit voorzichtig om te gaan met vuurwerk. De minister mikt op nul vuurwerkslachtoffers terwijl Waal alleen wil uitrukken voor controle en niet om branden veroorzaakt door vuurwerk, te blussen. Er mag tot en met 2 januari 2015 vuurwerk worden verkocht en afgestoken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May