Goede economische perspectieven in 2015
29 Dec 2014, 02:00
foto


De economische perspectieven voor het komende jaar zijn volgens president Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) goed. De verwachtingen van de Staatsolie raffinaderij zijn hoog. Op maandbasis zal tussen US$ 12.5 tot 15 miljoen bespaard worden op de olierekening. Dit betekent een halvering van de rekening die nu wordt betaald.

Het opzetten van de Merian goudmijn in oost-Suriname door Newmont/Surgold houdt in dat volgens voorzichtige schattingen voor de komende twee jaren US$ 200 miljoen hier gebruikt zal worden. "Dan praten we niet over de importen", merkt Hoefdraad tegen Starnieuws (video) op. Op 10 december is de ceremoniële start gegeven van de constructie van de Merian-goudmijn. De Staat participeert voor 25% via Staatsolie in de goudmijn die eind 2016 in productie zal gaan.

Hoefdraad benadrukt de goede perspectieven die er zijn om uit het financiële dal te komen, volgend jaar. "Als wij kijken naar wat er om ons heen gebeurt, dan kunnen wij ons nog gelukkig prijzen in Suriname", meent de bankpresident. Hij vergelijkt de groeiprojectie met andere landen. "Wij zitten nu rond 3.5%. Dit lijkt laag, vergeleken met voorgaande jaren, maar wij staan toch wel ver, met kop en schouders, boven vele landen in de regio". Dit wil volgens de monetaire autoriteit niet zeggen dat "wij de situatie onderschatten of dat wij een free for all policy gaan toestaan".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May