Carolinabrug vierde vaste oeververbinding Surinamerivier
23 Dec 2014, 08:00
foto
De brug bij Carolina is de vierde vaste oeververbinding over de Surinamerivier. (Foto: René Gompers)


De nieuwe Carolinabrug is de vierde vaste oeververbinding over de Surinamerivier. Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken merkt op dat de regering een grote stap verder is gekomen met het ontsluiten van het land. Er zijn plannen voor nog een brug deelt de bewindsman mee.

Behalve de Wijdenboschbrug, de vaste oeververbinding bij Afobaka en de Carolinabrug, is er ook nog de Suralcobrug die sinds 2006, iets voorbij Paranam is gebouwd. Bij Carolina was er al een brug gebouwd door de dienst Lands Bosbeheer. Deze bestond uit hout en een beweegbaar deel in staal. Deze brug is ooit aangevaren en daarna geheel afgebroken. In oktober 2007 is de brug bij Carolina die al bijna af was, aangevaren door een ponton van Rudisa. Deze regering heeft besloten om vijf kilometer verder een nieuwe brug te bouwen, die veel korter is en goed beschermd is tegen aanvaringen.

De brug bij Paranam is gebouwd door Alcoa en BHP Billiton. Deze is opgezet om bauxiet uit de mijnen van Kaaimangrasi en Klaverblad makkelijk over de Surinamerivier te vervoeren. Er is overeengekomen dat de brug in de boezem van de overheid komt wanneer de ertsvoorraden in dat gebied uitgemijnd zijn. Parmessar geeft aan dat deze brug volgend jaar waarschijnlijk al overgedragen wordt. Het ministerie speelt nu al in op dit gegeven. “De afdeling Planologie is al enkele maanden druk bezig met het ontwerpen van een verbindingsweg”, deelt de minister mee. Er wordt ook bestudeerd hoe deze brug te verbinden tot aan die in Commewijne aan de Oost-Westverbinding.

Er is op termijn nog ten minste een brug nodig merkt Parmessar op. “Waar het precies komt, zijn we nog aan het bestuderen. Het komt in elk geval nabij Domburg. Als dat er is hebben we de verbindingen op een bepaald niveau gebracht. Infrastructuur is nodig om het achterland te ontwikkelen. Dat gaat niet zonder deze werken.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October