Suriname krijgt eerste CPS in dertig jaar
19 Dec 2014, 11:45
foto


Suriname heeft zijn eerste Country Partnership Strategy (CPS) voor 2015-2018 binnen. De raad van bestuur van de Wereldbankgroep heeft het landenpartnerschapsstrategie goedgekeurd. De nieuwe strategie is gericht op meer duurzame, inclusieve en gediversifieerde groei.

Met de goedkeuring van de strategie komt een leningenpakket van ongeveer US$ 60 miljoen voor de ondersteuning van het land bij het versterken en handhaven van economische groei door versterkte maatschappelijke inclusie en economische diversiteit. De Wereldbankgroep bestaat uit de Wereldbank, de Internationale Financieringsmaatschappij en het Multilaterale Agentschap voor Investeringsgaranties.

Centrale bankpresident Gillmore Hoefdraad is zeer tevreden met de resultaten van de inspanningen die zijn gepleegd om te komen tot deze mijlpaal. “De economische groei was de afgelopen 10 jaar zeer sterk, maar erg afhankelijk van de mijnbouwsector. Deze CPS zal in combinatie met onze samenwerking met de Wereldbankgroep en andere gerenommeerde internationale financiële instellingen onze inspanningen voor meer duurzame groei met betere kansen voor iedereen ten goede komen.”

Ontwikkeling kwetsbaar
Suriname is in het afgelopen decennium één van de sterkst groeiende economieën van het Caribisch Gebied geweest. Dertig procent van de export en werkgelegenheid zijn echter nauw verbonden met het winnen, verwerken en verhandelen van goud, olie en bauxiet. Daarbovenop komt dat het land zeer kwetsbaar is voor klimaatverandering en stijging van de zeespiegel.

“Hoewel Suriname tussen 2000 en 2012 een gemiddelde groei van 4,4 procent wist te noteren, heerst er nog wijdverbreide armoede – met name vooral in het binnenland – en is de vooruitgang van de ontwikkeling zeer kwetsbaar voor klimaatgerelateerde rampen,” zegt Sophie Sirtaine, landendirecteur voor de Cariben bij de Wereldbank. “Dit hernieuwde samenwerkingsverband weerspiegelt de gemeenschappelijke inspanning om de private sector een impuls te geven en de weerbaarheid tegen klimaatverandering te verbeteren.”

De steun van de Wereldbankgroep is ingegeven door de prioriteiten van het Nationaal Ontwikkelingsplan van de overheid, zegt de Wereldbankgroep in een verklaring. De twee belangrijkste pijlers zijn verbetering van het bedrijfsklimaat en vermindering van de kwetsbaarheid voor overstromingen als gevolg van klimaatverandering.

De Internationale Financieringsmaatschappij (IFC) van de Wereldbankgroep is de grootste internationale instelling voor ontwikkelingsfinanciering. Deze instelling richt zich uitsluitend op de privésector en ondersteunt momenteel de invoering van het eerste kredietrapportagesysteem in Suriname om onderbediende kredietnemers en kleine ondernemingen toegang te geven tot financiering. Medio 2012 verstrekte de IFC een kredietlijn voor handelsfinanciering tot US$ 5 miljoen om de internationale handelsactiviteiten van de Surinaamsche Bank te stimuleren. De IFC is in Suriname ook actief investerings- en adviesmogelijkheden aan het verkennen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May