Oppositie wil ontwerpwet constitutioneel hof van DNA-agenda
19 Dec 2014, 03:00
foto


De oppositie eist dat de behandeling van de ontwerpwet voor het benoemen van een constitutioneel hof van de agenda van het parlement wordt geschrapt. Een eis die onacceptabel is voor assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en de coalitie. De standpunten van beide partijen over het verlenen van quorum en hoe de agenda van de vergaderingen er uit moet zien, staan lijnrecht tegenover elkaar.

Een gesprek tussen Simons en de oppositie afgelopen woensdag resulteerde in een tentatieve afspraak dat de agenda van de openbare vergadering van donderdag zou worden omgegooid. De conceptwet constitutioneel hof zou als laatste agendapunt worden opgebracht. Dit tentatief besluit zou verder worden besproken met alle fracties in het parlement. Simons zegt dat de oppositie op een gegeven moment het standpunt innam dat de hele agenda moest worden gewijzigd en een nieuwe vergadering voor vrijdag moest worden uitgeschreven, waar de conceptwet constitutioneel hof helemaal niet op de agenda voorkomt.

Het schrappen van de conceptwet constitutioneel hof op de agenda van het parlement is en principiële kwestie geworden, zeiden verschillende oppositieleden aan journalisten. “Voor ons is die wet ook belangrijk, maar zoals dat inhoudelijk nu is ingediend bij het parlement, kunnen wij daar niet aan meewerken. Het is volledig in strijd met de grondwet”, zegt Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front. Volgens hem zijn er diverse andere belangrijke wetten die in de komende vier maanden behandeld kunnen worden.

Volgens Randjietsingh probeert de oppositie een impasse van, niet vergaderen te doorbreken. “Wij zijn bereid quorum te verlenen wanneer we overeenstemming bereiken over een aantal wetten waarvoor er voldoende draagvlak is in de samenleving. De wet constitutioneel hof moet eerst door deskundigen worden bekeken en een advies worden gegeven aan het parlement. Wij begrijpen de haast hierachter. Het heeft alles te maken met de amnestiewet die ook al in strijd is met de grondwet”, meent Randjietsingh.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May