Simons: Ik onderhandel niet over quorum
19 Dec 2014, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Simons


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat zij op geen enkele wijze precedenten zal scheppen om te onderhandelen over het verlenen van quorum. Ook zal zij niet toestaan dat de oppositie of welke individuele parlementariër bepaalt hoe de agenda van de openbare vergaderingen er uit moet zien. Overleg tussen de verschillende fracties is en normale zaak volgens Simons. “Maar geen drukstelling en politieke onderhandelingen. Ik geloof niet in onderhandelen om quorum”, stelt de assembleevoorzitter.

Simons zegt dat zij onmogelijk kan toegeven aan de eis van de oppositie om te kunnen bepalen hoe de agenda van de vergaderingen eruit moet zien. De oppositie vindt dat wanneer de coalitie niet in staat is zelf voor quorum te zorgen, er politiek overleg moet zijn tussen de fracties of dat de coalitie haar mandaat teruggeeft aan het volk. Simons zegt dat zij inderdaad bereid is te praten, zoals woensdag en donderdag ook is gebeurd. “Maar ze verlenen nooit quorum, willen niet vergaderen en willen bepalen hoe de agenda van de vergadering en uit moet zien en wanneer er vergaderd moet worden. Als ik dat toesta breng ik mezelf als voorzitter, alle toekomstige voorzitters het parlement en de democratie in gevaar”, meent Simons.

De assembleevoorzitter wijst er op dat de oppositie haar politiek wapen niet als norm moet gebruiken voor het parlement. “Dit parlement heeft tot nu toe kunnen vergaderen, omdat de coalitie en de heer Breeveld altijd quorum verlenen. Ik kan nu niet alleen luisteren en doen wat de oppositie vraagt. Er zijn meerdere fracties. De oppositie kan ook niet alleen voor quorum zorgen”, zegt Simons. Zij zal blijven doen wat van haar als voorzitter wordt verwacht en dat is assembleevergaderingen uitschrijven. Parlementariër Carl Breeveld van DOE, naar wie Simons verwijst, stelt in het parlementaire werk geen partij voor de oppositie en coalitie te kiezen. Het standpunt van DOE is dat parlementariërs zijn gekozen door het volk om in het parlement hun belangen te dienen. Hun aanwezigheid gebruiken om quorum te beïnvloeden, vindt Breeveld dan ook een belachelijke houding.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May