Fiti fu Wini houdt Broko Brede bijeenkomst
15 Dec 2014, 10:00
foto
Fiti fu Wini voorzitter Claudetta Toney geeft Winti priester Marie Starke een stukje brood tijdens de Broko Brede. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Stichting Fiti fu Wini heeft haar jaarlijkse Broko Brede zondagavond in de V-tunnel gehouden. Afro Surinamers die de Winti religie belijden zijn bijeen gekomen om God te danken voor 2014. Het leven is niet vanzelfsprekend. Elke dag die je ervaart is een geschenk voor jou als individu, zegt tweede secretaris Sherron Rodgers. “In naam van de schepper, Anana keduanpo, zeggen wij daarom dank voor alle goede dingen die wij hebben ervaren in het afgelopen jaar.”

De avond is een moment van bezinning om dankbaar te zijn. Ook voor de minder goede dingen waar je lering uit moet trekken. De bijeenkomst een afsluiting en tegelijk opening van het nieuwe jaar, zegt Rodgers. “Vanuit de Winti religie leren wij dat het leven in balans moet zijn.” Voorafgaand aan de dankdienst hebben de belijders eerst in processie gelopen om de V-tunnel. De secretaris benadrukt dat alle rituelen ook ter ere van de voorouders zijn. “Wat zij hebben achtergelaten, proberen wij te behouden.” Het lopen met lantaarns, lichtjes tijdens de processie is daar een voorbeeld van. “Het is traditie, alleen zijn de lampen moderner geworden.” De verschillende afleggers verenigingen hebben ook geparticipeerd in de Brode Brede. Een deel hiervan heeft de dienst ondersteund, die onder leiding stond van Winti priester Marie Starke.

Broko Brede, brood breken is een oeroud Afrikaans ritueel. De meningen verschillen over de exacte tijd van ontstaan. Maar met zekerheid kan worden gesteld dat het ouder is dan 10.000 jaar voor Christus, houdt één van de bestuursleden de aanwezige voor. Terwijl Starke het ritueel start met een gebed, zitten de aanwezigen aan weerszijde van een gedekte tafel. Hierop zijn emmers water, flessen wijn, manden brood, blokjes kaas en boter. Het brood symboliseert het lichaam van God, het leven en de wijn zijn bloed. Het water is nodig om te reinigen. Je eet een stukje van het brood dat je als individu hebt gekregen, legt Rodgers uit, en je probeert de rest zoveel mogelijk te delen met je naasten. “Hiermee zeg je dank voor het leven en vraag je Anana dat hij dit nog voor je verlengt. De kaas en boter zijn gewoon voor wat extra smaak.”

Het eten en delen van brood is een gebruik bij meerdere religiën “De verschillende religies hebben raakvlakken met elkaar en ik denk dat het uiteindelijke doel hetzelfde is.” Als onderdeel van het ritueel worden alle drank en spijzen pas genuttigd als een ieder is voorzien. Eerst water drinken en dan brood eten. Het delen van het brood zorgde voor enige hilariteit, daar mensen van verschillende kanten brood en stukken kaas in hun mond kregen. Na de wijn, volgde een informeel samenzijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May