Haïtiaanse premier afgetreden na protesten
14 Dec 2014, 14:00
foto
Haïti's vicepresident Laurent Lamothe is opgestapt na aanhoudende protesten in het land.


Premier Laurent Lamothe van Haïti is afgetreden na hevige anti-regeringsprotesten. De hoofdstad Port-au-Prince is al dagen het toneel van gewelddadige protesten tegen de vertraagde verkiezingen.

"Ik verlaat de post van minister-president met een gevoel van vervulling," zei Lamothe in een televisietoespraak. Demonstranten hadden president Michel Martelly en Lamothe opgeroepen om terug te treden. De verkiezingen zouden aanvankelijk in 2011 moeten zijn gehouden, maar werden uitgesteld om een impasse over de kieswet.

De oppositionele politici beschuldigen president Martelly ervan dat hij per decreet wil regeren en dat de wetgeving die de stemming zou toestaan oneerlijk in het voordeel van de overheid zal zijn. De regering stelt dat politici van de oppositie de zaak voortslepen in de hoop op een verlenging van hun functie zonder verkiezingen. Het mandaat van het parlement verloopt in januari, en tenzij er verkiezingen worden gehouden, zal Martelly regeren per decreet.

Een commissie opgericht om de impasse te doorbreken, zei vrijdag dat Lamothe samen met het hoofd van de Hoge Raad en de kiescommissie moet aftreden. Eerder zei Martelly dat hij de bevindingen van de commissie accepteert en deze maandag zou bespreken met overheidsfunctionarissen.
Haïti worstelt ook nog steeds om de gevolgen van de verwoestende aardbeving van 2010 te boven te komen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May