Surinaams kader moet worden gekoesterd
14 Dec 2014, 20:30
foto
President Desi Bouterse onthult de plaquette van het Refinery Expansion Project. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met de opzet van een nieuwe en uitgebreidere raffinaderij heeft Staatsolie nieuwe technologie binnengehaald en kader opgeleid. Kader dat gekoesterd moet worden aangezien zij ‘weggekaapt’ kunnen worden door buitenlandse raffinaderijen, merkt Rudolf Elias, projectdrager van Refinery Expansion Project (REP), op. Kader dat essentieel is voor het groeiend bedrijf. De vooruitzichten van het bedrijf zien er goed uit, hebben diverse sprekers bij de opening van de nieuwe raffinaderij benadrukt.

Staatsolie is flink gegroeid en doet nu al meer dan winnen, verwerken en exporteren van ruwe olie. Op zaterdag zijn de processen ingezet die stookolie en bitumen (voor asfalt) gaan produceren. In april 2015 zal er brandstof voor nationaal gebruik kunnen worden geproduceerd en geleverd, deelt Elias mee. Het staatsbedrijf heeft enkele dochterondernemingen opgericht om de groei te accommoderen, vertelt Marc Waaldijk, algemeen directeur van Staatsolie. Hij noemt de keten van Gowtu pompstations en de energietak van Staatsolie. Over niet al te lange tijd gaat Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) NV 100 megawatt aan energie kunnen opwekken.

Wim Dwarkasingh, waarnemend directeur van Production & Development, garandeert dat er genoeg voorraden aanwezig zijn om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. “We hebben in ons 34 jarig bestaan 100 miljoen barrels geproduceerd. De bewezen reserves die nog geproduceerd moeten worden, zijn van dezelfde omvang,” deelt Dwarkasingh mee. “We zijn nu ook bezig met technieken die ons in staat stellen om meer olie te halen uit bestaande velden.” Staatsolie is agressief op zoek naar olievoorraden op land en op zee. De onderzoeksresultaten zijn hoopvol, stelt Dwarkasingh. De uitgebreide raffinaderij gaat 15.000 barrels per dag verwerken, de oude verwerkte 7.000.

“Met de opzet van de raffinaderij hebben we ontzettend veel ‘knowledge’ naar Suriname gehaald,” geeft Elias aan. “En dat willen wij hier ook vasthouden.” Technologisch gezien is het project een hele stap voorwaarts voor de samenleving. “De kennis is nu bij Surinamers en daardoor kunnen buitenlandse raffinaderijen in onze vijver komen vissen. Internationaal gebeurt dat ook zo, maar we moeten rekening gaan houden ermee. We moeten onze mensen niet alleen de trots geven dat ze voor de ‘national pride’ werken, maar ze ook de ruimte geven om zich te ontwikkelen, zodat ze geen behoefte hebben om naar het buitenland te gaan.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May