Elias levert Nederlands paspoort in op 2 januari
14 Dec 2014, 06:00
foto
Rudolf Elias, aankomend directeur Staatsolie. (Foto: René Gompers)


Rudolf Elias, die per 1 januari de nieuwe algemeen directeur wordt van Staatsolie, zal op 2 januari zijn Nederlands paspoort inruilen. In gesprek met Starnieuws praat Elias er openhartig over. "In de statuten staat dat het bedrijf gerund moet worden door een Surinamer. Ik ben in hart en nieren Surinamer, maar een Nederlands paspoort maakt dat je nergens een visum nodig hebt", zegt de aankomende topman van het staatsbedrijf.


Elias merkt op dat Marc Waaldijk als Surinamer een geweldige manier leiding heeft gegeven. Hij zou dat overal ter wereld kunnen doen. President Desi Bouterse heeft ervoor gezorgd dat Elias met een speciaal besluit de Surinaamse nationaliteit krijgt. Hij moet alleen zijn paspoort dan nog inruilen. Hij moet dan ervoor zorgen dat bij alle buitenlandse reizen de visa in orde zijn. "Daar zal Ria, de secretaresse van Marc uitstekend voor kunnen zorgen", meent Elias.

De Staatsolie-topper vindt dat net als overal ter wereld de CEO van nationale oliebedrijven de nationaliteit van hun land moeten hebben. "Misschien kunnen de statuten ooit gewijzigd worden in Personen van Surinaamse Afkomst. Maar het zou niet correct zijn als een buitenlander de leiding heeft over Staatsolie", stelt Elias. "Mijn vader is heel oud geworden met zijn Surinaams paspoort".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May