Klimaatonderhandelaars haasten zich om deal te bereiken
13 Dec 2014, 06:00
foto
Wetenschappers zeggen dat de klimaatveranderingen zich al voordoen in veranderde weerpatronen. (Foto: Reuters)


Het wil maar niet vlotten op de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties (VN) over de opwarming van de aarde. In Lima, Peru zijn de afgevaardigden verdeeld over zaken zoals broeikasgassen en bezuinigingen.

De onderhandelingen gaan door terwijl onderhandelaars kibbelen over de inhoud van de klimaat actieplannen die landen zullen moeten presenteren in aanloop naar een belangrijke top in Parijs, Frankrijk volgend jaar. De jaarlijkse klimaatbijeenkomsten van de VN zijn zelden op tijd geëindigd. Hetzelfde geldt voor de twee weken durende sessie in Lima. De geschillen die zijn ontstaan in de openingsdagen zijn onopgelost gebleven tot de afsluiting van de conferentie gisteren.

Eén van de grootste problemen in Lima was om de meer dan 190 participerende landen op één lijn te krijgen over welke informatie en toezeggingen overheden over een jaar op tafel moeten zetten voor een wereldwijde klimaatpact in de Franse hoofdstad. Latijns-Amerikaanse landen zijn bekritiseerd voor hun plannen om hun olieproductie drastisch te verhogen. Verschillende invloedrijke Latijns-Amerikaanse landen die deelnemen aan de onderhandelingen over een nieuw wereldwijd verdrag om broeikasgassen te verminderen, hebben belangrijke plannen om de productie en het gebruik van fossiele brandstoffen te verhogen. Fossiele brandstoffen worden gezien als de belangrijkste boosdoener van de opwarming van de aarde.

Brazilië gaat zwaar investeren in gebieden buiten zijn kust die goed zijn voor maximaal 35 miljard vaten olie. Peru, gastheer van de klimaatonderhandelingen en voorzitter van het klimaatonderhandelingsproces, is bezig met debatten over het vrijstellen van een aantal oliemaatschappijen voor milieueffectenreportages. Op deze manier wil Lima exploratie projecten versnellen.

Ieders verantwoordelijkheid
Hoewel onderhandelingstactiek altijd een rol spelen, weerspiegelen vrijwel alle geschillen in de VN-onderhandelingen de bredere vraag hoe de verantwoordelijkheid om de wereldwijde opwarming tegen te gaan moet worden verdeeld. Wetenschappers zeggen dat de opwarming van de aarde het gevolg is van menselijke activiteit, vooral de verbranding van olie, kolen en aardgas.

Tijdens zijn korte stop in Lima op donderdag, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, dat herstellen van het probleem "de verantwoordelijkheid van iedereen is, omdat het gaat om de netto hoeveelheid koolstof en niet om het aandeel van elk land.” Intussen hebben China – één van de grootste koolstofvervuilers – en andere grote ontwikkelingslanden zich verzet tegen plannen voor en herzieningsproces waarbij de toezeggingen met elkaar kunnen worden vergeleken vóór de bijeenkomst in Parijs. Hun terughoudendheid wekte de woede op bij sommige afgevaardigden van landen die het kwetsbaarst zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering waarbij onder andere de zeespiegel stijgt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May