Gemeenschappen meer betrekken bij de gezondheidszorg
12 Dec 2014, 19:00
foto


Zonder gemeenschapsparticipatie in de gezondheidszorg zullen problemen in deze sector groter worden. Dit is de strekking van de ‘declaratie van Paramaribo’, een gemeenschappelijke verklaring over gemeenschapsparticipatie, die is geformuleerd tijdens het seminar ‘Gezondheidszorg, een samenwerking met de gemeenschap?’ in november. De verklaring is door de Medische Zending Primary Healthcare Suriname (MZ) vandaag overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Simons.

Een dag eerder heeft minister Michel Blokland van Volksgezondheid het document ontvangen. De declaratie geeft de belangrijkheid aan van het betrekken van de gemeenschap bij uitvoering van gezondheidszorg. Een voorbeeld van samenwerking met de gemeenschap is de uitroeiing van malaria in het binnenland van Suriname. Maar ook het chronisch zorgmodel van de Medische Zending, met regelmatig onderzoek bij de bevolking, chronisch behandeling volgens protocol en voorlichting over leefstijlverbetering, is een goed voorbeeld.

Volgens de grondwet van Suriname heeft ieder mens recht op gezondheid en de overheid moet de algemene gezondheid bevorderen door verbetering van leef- en werkomstandigheden en door voorlichting te geven ter bescherming van de gezondheid. In de Nationale Strategie Primary Health Care zijn enkele zaken bevestigd en vastgelegd zoals, de verandering naar meer chronische ziekten, veranderde zorgvraag en verwachtingen van de bevolking, privatisering van de gezondheidszorg, groeiende ongelijkheid, toegenomen mobiliteit van de bevolking, kansen van communicatietechnologie, ontwikkeling op biomedisch gebied.

In de declaratie wordt onder meer gevraagd dat het overheidsbeleid de primaire gezondheidszorg moet hervormen en gezonde leefomgeving, voeding, onderwijs werk en transport moet bevorderen. Verder moeten zorgverleners leren hoe zij de gemeenschappen meer kunnen betrekken bij het bepalen van de gezondheidsagenda.
pdf-icon.gif Paramaribo_declaratie_gemeenschapsparticipatie_(3).pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May