Oppositie vindt dat minderheidscoalitie moet opstappen
12 Dec 2014, 03:00
foto
Na 1 oktober heeft De Nationale Assemblee geen openbare vergadering kunnen houden door gebrek aan quorum.


De oppositie in De Nationale Assemblee vindt dat de coalitie die volgens haar niet in staat is quorum op te brengen voor openbare vergaderingen de eer aan zichzelf moet houden en haar mandaat moet terug geven aan het volk. Al enkele maanden kan het parlement niet vergaderen, omdat het vereiste aantal van 26 leden om rechtmatig te vergaderen niet wordt gehaald.

De oppositie die wel steeds aanwezig is in het gebouw, weigert de presentielijst te tekenen zolang de coalitie niet zelf het aantal van 26 aanwezige leden heeft bereikt. Ook donderdag was dit het geval. Toen assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de vergadering opende, hadden slechts 23 coalitieleden de presentielijst getekend en niet iedereen was in de zaal.

Radjkoemar Randjietsingh (VHP) en Guno Castelen (SPA) zeggen dat het standpunt van de oppositie ongewijzigd zal blijven. “Wij doen ons werk en zijn altijd aanwezig, maar de voorzitter erkent dat niet. Laat de coalitie dan maar zelf voor quorum zorgen”, stelt Randjietsingh. Castelen zegt dat de coalitie arrogant is en daarin volhardt. “Als je niet zelf voor quorum kan zorgen, zijn er twee dingen die je kan doen, je stapt op en geeft het mandaat terug aan het volk, of je verlaat je arrogantie en probeert consensus te bereiken met de oppositie over welke vraagstukken dringend en belangrijk zijn om in vergadering bijeen te komen”, meent Castelen. De oppositie ziet met de ‘arrogante’ houding van de coalitie niet dat er nog vergaderd zal worden dit jaar en zeker niet tot aan het verkiezingsreces.

We gaan vergaderen
Fractievoorzitter Ricardo Panka van de Mega Combinatie vindt niet dat het parlement in een impasse is geraakt. “We gaan vergaderen", belooft hij. “Wat er gaande is, is dat de oppositie haar verantwoordelijkheid niet nakomt om te vergaderen maar steeds obstructie pleegt en ruzie maakt”, vindt Panka . Volgens hem kent het parlement duidelijke structuren en valt er niet te praten met de oppositie. “Maar elke eind van de maand is er geen quorum-probleem bij de banken”, zegt hij doelende dat de leden van het college ondanks er niet meer wordt vergaderd normaal hun financiële tegemoetkoming innen.

De openbare vergadering van donderdag werd afgeblazen omdat de oppositie het vooral niet eens was dat de ontwerpwet constitutioneel hof als eerste van de zes andere wetsproducten in behandeling zou worden genomen. De oppositie wilde liever vergaderen over andere wetsproducten, waarvan zij vindt dat er consensus is en die van meer dringende aard zijn. Simons kon niets anders doen dan de namen opnoemen van de 23 coalitieleden die er wel waren en de afwezigheid van de rest op te nemen in de administratie van het parlement. Simons deelde mee dat het lid Jenny Warsodikromo ziek is, Noreen Cheung uitlandig is en dat van Rashied Doekhie lange tijd niets is vernomen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May