Dorpen Boven Suriname weer verbonden met elkaar
12 Dec 2014, 02:00
foto
Een van de 17 bruggen die deel uitmaken van het Communicatiepaden project tussen diverse dorpen in Boven Suriname. (Foto: Martin Blenman, DLGP Task Manager)


Het Communicatiepadenproject wordt vrijdag opgeleverd in het Boven Suriname-gebied, waar de Marrongemeenschap meer dan 18.275 personen telt. Hiermee is ook de laatste fase van het Decentralisatieprogramma DLGP ingegaan. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling zal later op de dag ook aanwezig zijn bij de oplevering van 17 bruggen en 70 kilometer aan looppaden, in het traject Atjoni en Godo (Langu gebied). Eerst zal te Atjoni een groot naambord worden onthuld met de informatie over dit project

Het bestuursressort Boven Suriname heeft op basis van vaardigheden opgedaan tijdens het decentralisatieproject, de Communicatiepaden kunnen realiseren. Met deze succesvolle oplevering, is Sipaliwini nu het negende district, dat wordt gecertificeerd, deelt DLGP-directeur, Bas Ahmadali, Starnieuws mee.
Sipaliwini behaalde op 27 juli 2010 de Level 1 certificatie (financiële decentralisatie met eigen districtsfonds) en op 29 januari 2014 Level 2 (institutionele versterking en capaciteit) zelfstandig werken voor te bereiden en uit te voeren.

De bruggen zijn van duurzame constructie, een combinatie van beton en hout, liggende tussen tussen Atjoni en Njun Aurora. De langste brug telt 188 meter en ligt te Lespansi waar vandaag de openingsceremonie in tegenwoordigheid van het volk en hoogwaardigheidsbekleders vanuit Paramaribo en het binnenland zal plaatsvinden. Er was voor dit project US$ 600.000 beschikbaar uit de lening die gesloten is voor het decentralisatieprogramma met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.

Honderd jaar naar uitgekeken
De werkzaamheden ter verbetering van de 70 km (in een traject van 100km) looppaden bestonden uit o.a. ontbossen en aanleggen van nieuwe paden, herstel van de uit de slaventijd daterende paden door de begroeiing weg te kappen en ze te profileren en te voorzien van watersleuven, waar zulks nodig bleek te zijn.
De overeenkomst tussen districtscommissaris Naltus Naana en de diverse aannemers werden zeven maanden geleden volgens het model van het DLGP ondertekend in het bos, aan de overkant van Atjoni, ten overstaan van de lokale bevolking en de media. Hierna vond de onthulling van het projectbord plaats en er werd onmiddellijk gestart met de uitvoering van dit 'communicatiepadenproject', waarnaar de marrongemeenschap al langer dan honderd jaar heeft uitgekeken.

Volgens, Martin Blenman, DLGP Task Manager, de trekker van het Sipaliwini Communicatiepaden project, dat SRD 2 miljoen heeft gekost, heeft iedereen zijn uiterste best gedaan om deze complexe taak onder moeilijke omstandigheden tijdig tot een goed einde te brengen. Er stonden grote belangen op het spel. Het was een afstudeerproject voor Sipaliwini om zijn eindlevel te behalen. Het DLGP-II programma sluit precies over een week.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May