Monorath: DNA gebruikt drogreden om quorum te krijgen
11 Dec 2014, 08:00
foto


De tweemansfractie van Nieuws Suriname (NS), bestaande uit fractievoorzitter Harish Monorath en Premdew Lachman, zal geen quorum verlenen voor de openbare vergadering die voor vanmiddag is uitgeschreven. Op de agenda zijn zes ontwerpwetten opgebracht voor behandeling, waaronder ook de Advocatenwet als agendapunt nummer 5. De behandeling van de ontwerpwet voor het benoemen van een constitutioneel hof is het eerste agendapunt. “Deze agenda is een drogreden om quorum van Nieuw Suriname te krijgen, terwijl we faliekant tegen de conceptwet zijn voor het benoemen van een constitutioneel hof”, zegt Monorath.

De leiding van het parlement heeft meerdere keren tevergeefs geprobeerd te vergaderen over de conceptwet voor de benoeming van een constitutioneel hof. Coalitiegenoot Nieuw Suriname en de oppositie hebben steeds geweigerd quorum te verlenen omdat zij hiertegen zijn. De Mega Combinatie is niet in staat geweest voor quorum te zorgen. Naast de drogreden noemt Monorath de samenstelling van de agenda van vandaag ook een manier om hem in een kwaad daglicht te plaatsen. De NS-fractievoorzitter heeft eerder aangegeven wel quorum te zullen verlenen aan een vergadering waarin de behandeling van onder andere de Advocatenwet op de agenda wordt geplaatst.

“Wanneer dit agendapunt als nummer 5 wordt opgenomen, is het vrijwel zeker dat de behandeling van de Advocatenwet niet in deze vergadering zal plaatsvinden en ook dit jaar niet. Het zal steeds worden opgeschoven naar een andere verdaagde vergadering met dezelfde agenda”, meent Monorath. Volgens hem is deze wet al op de agenda geweest in het verleden en is ook behandeld. De beurt is nu aan de regering om antwoord te geven over de conceptwet voor de advocatuur. “De regering is nu totaal niet hierin geïnteresseerd, maar meer nog helemaal niet voorbereid om antwoorden te geven. Daarom dat het onderwerp zover op de agenda is opgenomen. Mijn standpunt blijft dan ook dat ik alleen quorum zal verlenen aan vergaderingen wanneer onder andere deze wet alleen op de agenda wordt geplaatst van de vergadering”, zegt Monorath.
Monorath betwijfelt of de coalitie vandaag in staat zal zijn quorum op te brengen. Naar zijn weten is ten minste één van 26 coalitieleden in het buitenland.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May