Hok: 25% 'lala Merian goudproject' is van Suriname
11 Dec 2014, 06:00
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen en CEO Gary Goldberg van Newmont tijdens de ceremoniële ground breaking van de Merian-goudmijn. (Foto: Ranu Abhelakh)


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen is een tevreden mens. Na woensdag is er een einde gekomen aan alle discussies over het Surgold Merian- goudproject. Het is nu tijd dat de machines starten en alle werknemers zich inzetten voor de productie.

Hok vertegenwoordigde president Desi Bouterse bij de ceremoniële ground breaking van de Merian-goudmijn. In een terugblik, afwisselend in het Nederlands, Engels en Sranan haalde hij de lange weg van onderhandelingen aan. Aanvankelijk zou de Staat Suriname volgens de concept overeenkomst met 15% deelnemen. Vandaag de dag, “Staatsolie san vertegenwoordig a Staat in a overeenkomst disi, tek 25% fo a lala”. De keuze voor Staatsolie om de Staat te vertegenwoordigen conform de delfstoffenovereenkomst, is niet uit de lucht gevallen. Het bedrijf heeft ervaring en deskundige personeelsleden. De regering stelt vertrouwen in hen, dat zij zullen werken in het voordeel van de Staat, gaf Hok aan.

Belastingdienst ter plekke
Het overgrote deel van zijn toespraak was gericht op de werknemers van de Surgold, de dochteronderneming van de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont. Hij deed een beroep op hen om zich in te zetten voor de productieverhoging. “Hoe meer die omhoog gaat, des te meer Suriname eraan zal verdienen. 25% fo a lala na’f un.” Hok gelooft dat er een dag zal komen dat in een bedrijf 100% van de lala voor Suriname zal zijn.

Volgens de NH-minister verdient de overheid niets aan de kleine goudzoekers. In geval van Surgold, zal de belastingdienst ter plekke zijn om de 36% te innen. Ook bij Surgold’s partner Staatsolie zal deze dienst belastinggelden innen. Ook de toeleveringsbedrijven en contractors zullen verdienen aan Surgold. De Staat is zich ervan bewust dat inkomsten uit de mijnsector, een dag opraken. Daarom zullen deze inkomsten in vervangende ontwikkelingsprojecten worden geïnvesteerd. “Als de overheid deze belastinggelden niet int, gebeurd niets in het land. Het geld valt niet uit de lucht.”

Lof en hulde parlement
Hok maakte van de gelegenheid gebruik om hulde te brengen aan De Nationale Assemblee. “A wroko fo doro dya, no ben makkelijk: 22 maanden, bijna 2 jaren”. Er waren felle discussies, bijna vechtpartijen maar uiteindelijk is de zaak goedgekeurd. “Ik wil het parlement als geheel bedanken, voor de manier waarop de parlementariërs hun werk hebben gedaan.”

Dankzij het parlement zijn alle partijen betrokken in de discussie. Eens of oneens, er was gelegenheid om zich te uiten. “Lof en hulde voor het parlement”, zei Hok en vroeg alle aanwezige om een applaus. Hij bracht ook lof en hulde voor de president vanwege zijn visie. “Wij als Surinamers moeten ernaar streven om een groter deel van de waarde van die natuurlijke hulpbronnen naar ons toe te halen.” Bouterse nam geen genoegen met 15% maar wilde een zo hoog mogelijk aandeel. “The talking is over, now we are going to hear the machines.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May