VS-ambassadeur steunt roep gerechtigheid 8 December
10 Dec 2014, 14:00
foto


De Amerikaanse ambassadeur Jay Anania zegt dat zijn land sterk gelooft dat respect voor de rechtsstaat en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht fundamentele pijlers zijn van elk democratisch systeem. In een verklaring in verband met de Internationale Dag van de Mensenrechten vandaag, stelt hij dat zijn land de roep van de nabestaanden van de 8 December-slachtoffers om gerechtigheid steunt.

Ambassadeur Anania heeft maandag ook de herdenkingsdienst voor de vijftien mannen die zijn gemarteld en vermoord in december 1982 in het Fort Zeelandia, bijgewoond. Hij benadrukt dat gerechtelijke procedures vrij moeten zijn van politieke inmenging. “Ofschoon het gevolgde proces om zowel de verantwoordingsplicht als de verzoening te garanderen een binnenlandse politieke kwestie is, onderstreept de Verenigde Staten het belang van verantwoording voor mensenrechtenschendingen uit het verleden, ongeacht de daders of de vermeende daders.”

De Amerikaanse diplomaat heeft eenieder opgeroepen om de schijnwerpers te richten op misbruik, om zich te verzetten tegen onderdrukking en om steun te geven aan personen en organisaties die hard aan de weg timmeren om ervoor te zorgen dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens overal ter wereld, voor eenieder, werkelijkheid worden. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is 66 jaar geleden, op 10 december 1948, door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties goedgekeurd.

Het document is opgesteld door veel mensen met zeer verschillende juridische en culturele achtergronden. Het is een internationale verklaring waarin voor het eerst de fundamentele vrijheden en rechten van de mens voor "alle leden van de menselijke familie" worden beschermd. Deze rechten - van vrijheid van meningsuiting tot rechten van vreedzame vereniging en vergadering tot vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst –worden in veel plaatsen in de wereld bedreigd. Anania: “Helaas zijn er nog steeds enkele regeringen die hard optreden tegen vreedzaam protest.” Hij wijst er op dat sommigen bepaalde religieuze praktijken verbieden, de rechten van meisjes en vrouwen verstikken, de LGBT-status criminaliseren en gelijke kansen ontzeggen aan personen met een beperking.

“Vandaag eren wij activisten en advocaten die hun passie, hun expertise en in sommige extreme gevallen hun leven hebben gegeven voor de mensenrechten.” De Amerikaanse ambassadeur herinnert eraan dat dappere verdedigers van de mensenrechten, onafhankelijke journalisten en gewone mensen, vaak de eersten zijn om misstanden aan het licht te brengen. “Te vaak echter, worden mannen en vrouwen die hun stem verheffen tegen aanvallen op de menselijke waardigheid lastig gevallen, opgesloten, aangevallen en zelfs gedood.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May