Miskin licht personeel in over wet 'Minimum Uurloon'
10 Dec 2014, 03:00
foto
Minister Michael Miskin geeft uitleg over de wet Minimum Uurloon. (Foto: Raoul Lith)


De wet ‘Minimum Uurloon’ treedt vanaf 1 januari 2015 in werking. Voor het personeel van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) is er een informatiesessie gehouden over het Sociaal Zekerheidsstelsel, waarvan het minimum uurloon deel uitmaakt. Minister Michael Miskin van ATM zegt dat het belangrijk is dat het personeel intern goed geïnformeerd is. Behalve de wet Minimum Uurloon wordt ook aandacht besteed aan de Basiszorgverzekering en de wet Algemeen Pensioen 2014. Het gaat om een pakket.

Na de informatiesessie wil de minister een commissie samenstellen die zich bezig gaat houden met de uitvoering en die dagelijks evalueert hoe het proces in het veld verloopt. “Op dit moment maakt men zich nog geen zorgen over de kwestie minimum uurloon. Het probleem nu voor de meeste mensen is de Nationale Basiszorgverzekering. Van de drie wetten is naar het publiek toe deze de meest moeilijke. Je haalt namelijk hier de on- en min vermogen kaarten weg", legt Miskin uit.

De Arbeidsinspectie moet ook nagaan of de mensen verzekerd zijn voor gezondheidszorg en pensioen, als een werkgever niet wil meewerken zal dit meteen gerapporteerd worden. De Pensioenraad en Zorgraad kunnen aan ATM bevoegdheid geven om dat voor hen te doen. Binnen de Basiszorgverzekering wordt er gewerkt op basis van het solidariteitsprincipe waardoor mensen in de leeftijdscategorie 21 t/m 59 jaar hetzelfde tarief betalen. In het verleden kon een verzekeringsmaatschappij weigeren om mensen te verzekeren als ze ziek waren. Dat kan volgens de minister niet meer.

Minimum uurloon
“Alle overeengekomen lonen voor de aanvang van deze wet moeten gehandhaafd blijven. Het is een misvatting dat werkgevers het minimum moeten betalen, je mag meer betalen, maar je mag niet minder dan dat betalen is de gedachtegang,” benadrukt Miskin. Het algemeen uurloon is voor de eerste periode vastgesteld op SRD 4.29. Er zijn ook sectorlonen vastgesteld voor medewerkers van horeca gelegenheden, winkelpersoneel en bewakingsbedrijven.

De armoedegrens is niet in acht genomen bij de berekening van het minimumloon. Er kon geen consensus bereikt worden tussen de vakbond en het bedrijfsleven over de hoogte van het loon. De berekening is gemaakt op basis van het voedingspatroon van 2000 kcal per dag en de andere elementen. Zo is een loon van SRD 1.228 per persoon berekend, waarna gekomen is op een uurloon van SRD 6.14 op basis van 200 uren per maand. In 2015 is het minimumloon SRD 858 per maand. Deze calculatie zal gefaseerd in werking treden, omdat het verschil tussen de huidige situatie en dit bedrag veel verschilt en voor fricties kan zorgen. Momenteel wordt 70% uitgevoerd, op 1 januari 2016 wordt het 85% en op 1 januari 2017 zal als minimum de volle SRD 6,14 per uur zijn. De arbeidsinspectie heeft overigens voor het eerst in een wet de bevoegdheid om rechtstreeks boetes op te leggen.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May