Read positief maar ook bezorgd over Staatsolie/Surgold
10 Dec 2014, 01:00
foto
Lloyd Read, voorzitter van de Staatsolie Werknemers Organisatie.


Lloyd Read, voorzitter van de Staatsolie Werknemersorganisatie (SWOS), heeft het volste vertrouwen in de directie van het oliebedrijf. Hij zegt aan Starnieuws dat hij elke positieve ontwikkeling toejuicht, maar dat hij ook gemengde gevoelens heeft over de nieuwe weg die Staatsolie is ingeslagen. In een presentatie heeft de leiding van Staatsolie aangegeven hoe zij de goudindustrie in ‘haar productiepakket’ zal opnemen.

Staatsolie is partner in Suriname Gold Company LLC (Surgold) en komt in met 25 procent van de investeringskosten. De eerste deelbetaling van US$ 83 miljoen is vorige maand overgemaakt. Het Merian Goudproject omvat een investering van US$ 900 miljoen tot US$ 1 miljard dollar.

Read geeft aan dat Staatsolie de grootste verdiener van het land is en heel veel betekent voor de economie. “Het betekent dat Staatsolie geld kan lenen en veel schulden kan maken, omdat hij veel verdiencapaciteit heeft.” Volgens de vakbondsleider zit precies daar het gevaar, “omdat regeringen via een omweg geld kunnen lenen via Staatsolie waardoor het bedrijfsvermogen als borg staat.” Ofschoon Read stelt dat het bedrijf “gelukkig” bedrijfskundig wordt gerund, bekruipt hem “terecht of onterecht” het gevoel dat Staatsolie in een positie wordt gemanoeuvreerd waarbij langzaam maar zeker meer de politiek meer besluiten neemt wat indruist tegen de bedrijfskundige leiding.

Verschuiving
De SWOS-voorman is bezorgd, omdat hij een verschuiving bemerkt van bedrijfskundig leidinggeven naar politiek. “Er zit een spanningsveld in, ik hoop dat ik ernaast zit.” Hij wil de documenten die ten grondslag liggen van de partnerschap van Staatsolie en Surgold inzien, zodat hij een goed overzicht heeft en zaken naar de bondsleden overtuigd kan doorgeven. “Het heeft te maken met zakelijkheid. We willen de werkgelegenheid op de middellange en lange termijn garanderen en daarmee ook de continuïteit van het bedrijf.”

De goudsector is een totaal andere branche dan de olie/energiesector waarin Staatsolie zit. “Normaal investeer je in je eigen branche en lopende projecten. Daarnaast heeft het bedrijf ook renteverplichtingen.” Read vindt dat het bedrijf plotseling door de aandeelhouders wordt geduwd in allerlei politieke besluiten waarbij investeringen en planningen moeten worden bijgesteld. Zo moesten investeringen in de Staatsolie Powerplant die voor 2016 waren gepland, een jaar worden vervroegd. “Dat legt een enorme druk op het bedrijf. Staatsolie is weerbaar, maar kan niet tegen een continue druk.” De vakbondsleider roept het hele Surinaamse volk op om de vinger op de pols te houden, omdat Staatsolie een directe impact op de samenleving heeft.

Op de plek waar de goudmijn in het Meriangebied komt, verrichten volgens planning president Desi Bouterse en CEO Gary Goldberg van Newmont vandaag de ‘ground breaking’ ceremonie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May