Kerstboom op Onafhankelijkheidsplein bijna af
10 Dec 2014, 22:30
foto
De reuzenkerstboom op het Onafhankelijkheidsplein is morgen helemaal af. (Foto: René Gompers)


De reuzenkerstboom op het Onafhankelijkheidsplein staat er al een paar dagen. Het decoreren wordt afgerond. Volgens schema zal de boom vrijdag worden overgedragen aan het kabinet van de president. “Het kan zijn dat het een dag eerder gebeurt, op donderdag”, meldt Ramon ‘Roeli’ Jawalapersad, directeur van Roeli’s Lighting & Decor, voorzichtig in gesprek met Starnieuws. “Als dat lukt kunnen de mensen langer genieten. Men komt nu al elke avond naar de boom kijken.”

Voor het opzetten en versieren van de boom zijn een kraanwagen en hoogwerker vereist. Al vijf dagen zijn de twaalf medewerkers van Roeli’s Lighting & Decor druk bezig met de werkzaamheden. Voor de veiligheid zijn er hekken geplaatst. “We zijn zelfs een dag vóór op schema”, deelt Jawalapersad mee. “We hebben alleen nog baanzand te strooien, de dieren en de cadeaudozen te plaatsen. Als het kabinet beschikbaar is op donderdag, zal de boom op die dag gepresenteerd worden.”

Met de ster als kruin is de boom 26 meter hoog en heeft aan de basis een diameter van 9.75 meter. De boom is aangeschaft en opgezet in opdracht van het kabinet van de president. Deze is ingekocht door Roeli’s voor US$ 35.000. “Het kabinet heeft de boom niet overgenomen en is deze dus particulier bezit”, verduidelijkt Jawalapersad. “De boom wordt nu verhuurd.” Over hoeveel de boom geleend wordt laat ‘Roeli’ niet veel los. “Straks komt er weer kritiek, maar het is voor een bedrag dat acceptabel is”, geeft hij mee.

De kerstboom is vorig jaar voor het eerst gepresenteerd aan het Surinaamse volk. Het opzetten van deze boom heeft voor heel wat kritiek gezorgd. Desondanks was er altijd een drukte op het ‘Plein’ te merken van mensen die speciaal voor de kerstboom waren gekomen. “In het westen staat de boom centraal tijdens kerst. We zien dat deze boom dezelfde rol vervult”, merkt Jawalapersad op. “Er komen steeds mensen om gezellig bij elkaar te zijn bij de boom. Ik heb het idee dat de kerstboom de mensen bindt.” De boom is vorig jaar met een kleine ceremonie gepresenteerd aan het publiek. Eugene van der San, directeur van het kabinet, had vorig jaar de eer om de lichten op de reuzenboom aan te doen. Het eerste grote evenement bij de kerstboom is de vijftigste editie van de Volkskerstzang op 19 december.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May