Paramaccaners willen eerst rituelen op Gowtu Bergi
10 Dec 2014, 00:00
foto
Het Meriangebied waar de goudmijn zal worden gebouwd. (Foto: Surgold/Newmont)


Los van de ground breaking ceremonie die later op de dag te Gowtu Bergi in Langatabiki plaatsvindt voor het opzetten van de Merian-goudmijn, moeten de traditionele rituelen nog worden gehouden. Aan Starnieuws zegt Adriaan Adawde, voorzitter van de Paramaccaanse onderhandelingscommissie (POC), dat er hierover duidelijke afspraken zijn gemaakt met Surgold.

“Gowtu Bergi is niet eenvoudig. Misschien weten sommige mensen het niet, maar een aantal personen heeft het leven onder het puin gelaten”, zegt Adawde. Recent nog is de Surgold-leiding er op geattendeerd dat de plaatselijke gemeenschap persisteert dat de rituelen eerst voortgang moeten vinden. Wat er precies zal gebeuren kan de POC-voorman nog niet zeggen.

Erkennen als partner
Het traditioneel gezag voegt de daad bij het woord en verschijnt niet bij het startsein van de goudmijn. Granman Samuel Forster, die enige tijd wegens ziekte in de stad vertoeft, ontving dinsdagmiddag 12 uur een uitnodiging van de Staat om aanwezig te zijn. Aangezien de granman niet zou kunnen afreizen naar het gebied, zou hij één van zijn dignitarissen moeten inlichten wat die namens de stamgenoten zou zeggen op de bijeenkomst. “Bovendien kan je niet een dag voor de activiteit een uitnodiging sturen, terwijl je weet hoe het traditioneel gezag werkt”, vindt Adawde.

De gezagdragers waren wel door Surgold uitgenodigd. In eerste instantie was niemand van de Paramaccaanse stam voor een toespraak opgebracht, terwijl er in het gebied waar zij jaren woont, wordt gewerkt. Adawde ontkent dat de Paramaccaners moeilijk doen om een uitnodiging en tegen ontwikkeling van het gebied zijn. “Er wordt in Paramaccaans gebied gewerkt en de samenleving moet gekend worden als partner. Wij wonen er al jaren en zullen daar ook blijven.” Volgens hem is er wel rede voor de stam om haar stem te laten horen. Een aantal zaken moet nog geregeld worden. Hierover wil hij echter niet uitweiden. Er wordt binnenkort mogelijk een persconferentie belegd om de samenleving te informeren wat er gaande is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May