Workshop gaande ter voorbereiding uitvoering REDD+
10 Dec 2014, 04:00
foto


De verschillende afgevaardigden van doelgroepen binnen REDD+ zijn tot 10 december in de Ballroom van hotel Torarica bijeen voor de ‘inception workshop’. Het gaat om de voorbereiding van de uitvoering van het REDD+ projectdocument dat in 2013 door de Wereldbank is goedgekeurd.

Aspecten REDD+project
Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in Suriname (UNDP) zijn de projectdragers. Het NIMOS is de officiële uitvoerder, terwijl de UNDP belast is met het beheer en toewijzing van de fondsen die de internationale gemeenschap via de Wereldbank ter beschikking heeft gesteld, om het project uit te voeren.

Verschillende functionarissen, onder wie waarnemend directeur Cedric Nelom van Nationaal Instituut voor Milieu en ontwikkeling in Suriname (NIMOS), Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet van de president, de UNDP-vertegenwoordigers Richard Blewitt en Pierre Guedez hebben presentaties gehouden. Na de algemene inleidingen van het NIMOS en de UNDP zijn er verschillende sessies gehouden over technische, maatschappelijke en economische aspecten van het REDD+project.

Een van de sessies op de eerste dag ging over de rechten van mensen betrokken bij de uitvoering van REDD+. Nu al blijkt dat oplossen van het gronden rechtenvraagstuk en de uitvoering van het Samaaka vonnis belangrijke vraagstukken zijn binnen het REDD+proces. In een andere sessie is gesproken over klimaatverandering en de waarde van het bos. Daarbij is een handleiding voor binnenlandbewoners gepresenteerd en overhandigd aan vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen. In een andere sessie is gesproken over de technische toepassing voor het maken van landkaarten en het gebruik van satellieten voor de monitoring van het bos, zegt de voorlichting van NIMOS.

De inception workshop zal ook ingaan op het WISEREDD+ principe. Daar wordt gefocust op een meer en betere betrokkenheid van doelgroepen, zoals traditionele gemeenschappen. Verder komen aan de orde regionale en internationale voorbeelden die kunnen bijdrage aan een goede uitvoering van REDD+ in Suriname en de rol van de overheid in REDD+. De tweedaagse workshop eindigt met een panel discussie met vertegenwoordigers van het kabinet van de president, de UNDP en het NIMOS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May