Dikke onvoldoende voor regering aanpak corruptie
09 Dec 2014, 08:00
foto
DOE-voorzitter Carl Breeveld


Suriname blijft achter als het gaat om de bestrijding van corruptie. Mijns inziens ligt het aan de lakse houding van de overheid om daadwerkelijk maatregelen te nemen. Als natie worstelen we al decennia om een anti-corruptiewet aan te nemen. Het Anti Corruptie Verdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is sinds 1996 getekend, helaas kan de harmonisatie in de wetgeving nog steeds niet geschieden. Deze regering krijgt een dikke onvoldoende van Carl Breeveld, voorzitter van DOE als het gaat om maatregelen om corruptie aan te pakken.

Dit zegt Breeveld op een vraag van Starnieuws naar aanleiding van de Internationale Anti-Corruptie Dag, die door de Verenigde Naties is vastgesteld op 9 december. Breeveld merkt op dat de wet Openbaarheid van Bestuur nog steeds uitblijft. Suriname ging op de anti-corruptie index van Transparancy International 6 plaatsen achteruit; van plaats 94 naar 100. Het dalen van Suriname houdt uiteraard ook verband met het stijgen van andere landen, waaronder St. Vincent & the Grenadines, een land uit onze regio dat met vijf punten steeg. Voorts zijn landen als Bahama's, Barbados en Uraguay voor ons een voorbeeld dat het mogelijk is om hoog te scoren, stelt Breeveld.

"Het vertoonde negatieve gedrag van sommige beleidsmakers en hun ondersteuners is op dit vlak niet hoopgevend. Juist ook omdat men straffeloos verdergaat en het erop lijkt dat dat gedrag de nieuwe norm geworden is. Er vindt geen onderzoek plaats naar mogelijke corrupte praktijken. Mensen die de mist ingaan, worden niet verantwoordelijk gehouden. Suriname doet, om even kort door de bocht te zijn, niets aan effectieve corruptie bestrijding en/of het implementeren van good governance", stelt Breeveld.

In januari 2013 bleek uit een IDOS peiling dat 66% van onze samenleving denkt dat corruptie welig tiert bij de overheid en ruim 50% heeft hetzelfde beeld over het bedrijfsleven. Zolang het 'nyan maken' hoofdmotief blijft bij nog te veel leiders en consorten, die het goede voorbeeld moeten geven en zelfs onder ede aangegeven hebben integer te zullen handelen, zal hier geen verbetering in komen. Dit slechte voorbeeld werkt als een inktvlek door op de gehele samenleving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May