Ook Suriname doet mee aan 'Hour of Code'
08 Dec 2014, 14:00
foto
Leerlingen leren programmeren tijdens de 'Hour of Code'. (Foto: René Gompers)


Wereldwijd is vandaag de 'Hour of Code' campagne van start gegaan. Het doel is om zoveel mogelijk individuen, in het bijzonder de scholieren, in een uur de basiskennis van het computer programmeren bij te brengen. De organisatie hoopt in een week 100 miljoen personen te bereiken. Suriname doet weer mee.

Het evenement, een initiatief van de Amerikaanse www.Code.org, wordt voor de tweede keer gehouden. Suriname heeft vorig jaar met 400 leerlingen meegedaan; dit jaar doen er 5000 mee. De campagne wordt lokaal gedraaid door de Suriname Online Education Centre (SOEC) in samenwerking met stichting Probitas en ICT scholieren van het Natin. Zij gaan samen de leerlingen op 20 basis- en middelbare scholen de basisprincipes van 'coding' leren.

"Als je kijkt welke richting de toekomst opgaat en je geen kennis hebt van basis programmeren you are gonna be lost", meent Fabian Jacott, directeur van SOEC. "Haast al ons apparatuur, je telefoon, je wasmachine, alles moet je nu programmeren. We merken ook dat kinderen al heel jong bezig zijn op computerapparaten, maar niet echt nuttig bezig zijn. Laten we ze nu al leren om hun eigen apps en games te maken, maar ook hoe ze zich kunnen beschermen tegen al het kwaad op het internet."

Interesse kinderen
De 'Hour of Code' campagne valt samen met de Computer Science Eductation Week. Bij kinderen wordt de interesse gewekt voor computerwetenschappen en worden ze gestimuleerd om die richting op te gaan. Dit moet ook een aanzet zijn om computerwetenschappen in het leerprogramma vanaf de basisschool op te nemen. Het schrijven van code oftewel het programmeren moet helpen de participanten creatiever en oplossingsgericht te maken.

"Het gaat erom dat minimaal vijfduizend kinderen gaan kennismaken met informatica", benadrukt Jacott. "Ze hoeven geen programmeur te worden, maar ze zullen tenminste beschikken over genoeg kennis om bepaalde problemen het hoofd te kunnen bieden." Heel veel mensen beschikken over een 'smartphone', maar gebruiken het alleen om contact te maken. Anderen hebben 'pech' met computers. "De meeste mensen weten niet wat zo een telefoon kan omdat ze niet weten hoe technologie werkt en wat technologie kan. We moeten leren technologie beter te gebruiken."

Eenieder kan meedoen aan de 'Hour of Code'. Dat kan bij SOEC of online bij www.csedweek.org. "Men wordt ook geleerd hoe een computer 'denkt' en werkt. Het volgt alleen instructies op die jij geeft en niet omgekeerd. Het is dus goed dat men deze kennis opdoet voordat de computers overnemen", grapt Jacott. De 'Hour of Code' geniet de steun van wereldbekende zangers, acteurs, president Barack Obama, Bill Gates van Microsoft en Mark Zuckerberg van Facebook. "Don't just download the next app but program it", roept Obama op in een filmpje.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May