Boeren halen inzaaiperiode niet; pomp te laat in werking
08 Dec 2014, 06:00
foto
Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie


De tweede pomp van het pompgemaal te Wageningen is vanaf zondag in werking gesteld. De boeren van Wageningen en Middenstandspolder klagen al geruime tijd over het niet beschikken over irrigatiewater, waardoor zij hun rijstarealen niet kunnen bevloeien. Ook al is de tweede pomp nu in werking gesteld, zal volgens Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), de inzaaiperiode niet gehaald worden.

De inzaaiperiode loopt tot en met 31 december. Oemraw benadrukt tegenover Starnieuws dat er nog zo’n drie weken over zijn. Volgens de SPBA-topman is het niet voor eenieder haalbaar om de inzaaiperiode in te halen. Dit houdt dan in dat de landbouwers buiten de inzaaiperiode zullen inzaaien. “De nadelen hiervan zijn dat wij dan in de regentijd oogsten en wij verliezen dan veel. Een deel van de oogst gaat dan verloren, waardoor landbouwers hun lopende schulden niet kunnen aflossen. Het gevolg hiervan is dat de bezittingen van deze boeren dan op de veiling belanden”, stelt Oemraw.

Oemraw merkt op dat al vier seizoenen de pomp laat in werking wordt gesteld, omdat er geen goede planning is. Ook vindt de SPBA-topman dat de afdeling LVV-Nickerie de belangen van deze rijstboeren niet behartigt. De leden van de SPBA zijn bezig een brief te richten aan LVV-minister Soeresh Algoe, waarin zij aandacht willen vragen voor dit probleem. Oemraw zegt dat de leden in de brief een voorstel zullen doen en de bewindsman zullen vragen om LVV-Nickerie met capabele leidinggevenden te bemannen.

Landbouwer Soul Soekha beplant 80 hectare in Wageningen. Doordat er geen irrigatiewater was, heeft deze boer nog steeds niet kunnen inzaaien. Aan Starnieuws zegt hij dat hij die 80 hectare niet kan inzaaien binnen de drie weken. Ook Soerjati Diran betreurt de late inwerkingtreding van de tweede pomp. Hij zaait 200 hectare in te Middenstandspolder. Hij zal niet alles binnen de inzaaiperiode kunnen inzaaien.
Oemraw hoopt dat de LVV-bewindvoerder zal ingrijpen en dat dit probleem structureel opgelost zal worden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May