Bouva pleit voor heroverwegen afschrijven studielimiters
08 Dec 2014, 08:00
foto
Assembleelid Melvin Bouva


De voorzitter van de vaste commissie voor onderwijs in De Nationale Assemblee, Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) heeft bij het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) gepleit om de afschrijving van 85 studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen in heroverweging te nemen. De studenten die sinds september herhaaldelijk gevraagd hebben om dispensatie, kregen op 27 november een brief van het universiteitsbestuur met de mededeling dat zij zijn voorgedragen om van de instelling afgeschreven te worden. De studenten hebben tien dagen om in hoger beroep te gaan.

De radeloze studenten hebben zich schriftelijk, persoonlijk en via het internet gewend tot Bouva. Sinds hun dispensatieaanvraag hebben zij weinig of niets officieels vernomen tot zij de brief kregen. Bouva zegt dat het gaat om studenten met drie of meerdere openstaande vakken die zij niet hebben gehaald. “Deze situatie legt een extra druk op hen, omdat de tentamenperiodes naderen. Ik zie graag dat het universiteitsbestuur de onzekerheid bij deze studenten wegneemt, de gevallen van persoon tot persoon bekijkt en zorgt voor en vlotte afhandeling”, vindt de parlementariër.

Duidelijke normen
Bouva vindt dat er duidelijke normen vastgesteld moeten worden voor studielimieters. “Het probleem van studielimieters op de universiteit is voor mij een bekend fenomeen. Het ligt in de meeste gevallen niet aan de student alleen dat zij sommige vakken niet op tijd kunnen afronden. Veel zaken van de organisatie zijn niet goed bekend bij de studenten. We zijn blij dat er wat orde komt en dat het bestuur het aantal van 1100 studielimieters vorig jaar heeft teruggebracht naar 400 dit jaar, maar er moet toch nog wat meer structuur komen”, meent Bouva. Volgens hem moet er vanuit de leiding van de instelling ook gezorgd worden voor een goede en juiste begeleiding.

Intussen heeft Bouva en gesprek gehad met het bestuur van AdeKUS over deze kwestie. Hem is toegezegd dat de herinschrijving en of afschrijving van studielimieters in heroverweging zal worden genomen. De groep zal individueel worden beoordeeld. Bouva moedigt de studenten aan collectief te blijven zoeken naar een oplossing voor dit probleem. “Ze moeten een eerlijke kans krijgen. Anderzijds moeten zij die totaal buiten de normen vallen en teveel vakken open hebben staan, begrijpen dat zij er consequenties aan moeten verbinden”.
Een manier op het probleem van studielimieters te helpen oplossen is volgens Bouva het snel inzetten van het accreditatieproces op de universiteit. “Met een geaccrediteerde instelling krijg je automatisch dat er een betere organisatie en management komt. Accreditatie is voor mij dan ook prioriteit in 2015. Elke student die door toedoen van dit probleem de universiteit verlaat, is een verlies voor onze maatschappij en daar moeten we samen hard aan werken en niet alleen de schuld in de schoenen schuiven van de studenten”, concludeert Bouva.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May