Brunswijk waarschuwt voor grondrovers in ontsloten gebieden
08 Dec 2014, 02:00
foto
ABOP-topper Ronnie Brunswijk bij het in gebruik nemen van weggedeelten in Marowijne. Naast hem minister Stanley Betterson (links) van Regionale Ontwikkeling.


Afgelopen weekeind heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling twee wegen in gebruik genomen in Marowijne. Het gaat om het eerste gedeelte van de weg naar Bigiston en de weg naar Dang Tapoe in Oost-Suriname, omgeving Patamacca. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk tevens coalitieleider heeft de plaatselijke gemeenschap opgeroepen om waakzaam te zijn voor grondrovers, aangezien de gebieden nu ontsloten zijn.

Bij de officiële openstelling van deze wegen heeft Brunswijk, vooral naar het overheidsgezag een waarschuwend geluid laten horen. Districtscommissaris Theo Sondrejoe werd erop gewezen om met een extra vergrootglas te kijken naar aanvragen voor grond die binnenkomen. Volgens Brunswijk is hiermee niet gezegd dat niemand anders in deze gebieden lappen grond kan krijgen. Het gaat volgens hem nog steeds om in stamverband levende gemeenschappen. Hierbij is belangrijk dat het traditioneel gezag in alles wat over de woon- en leefgemeenschap gaat op de hoogte gebracht moet worden. Indien het traditioneel gezag vindt dat er wel mag worden uitgegeven, dan is het de wil van de gemeenschap.

Brunswijk zinspeelde ook op de ontwikkeling die gepaard gaat met het ontsluiten van de wegen. De gronden komen in trek. Het mag niet zo zijn dat wildvreemden zonder respect voor het gezag economische of andersoortige activiteiten komen uitvoeren in leefgemeenschappen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May