Lokale banken in overgangsperiode structueel bankwezen
07 Dec 2014, 08:00
foto
Djaienti Hindori, directeur van de Landbouwbank


De negen handelsbanken van Suriname bevinden zich allemaal in de overgangsperiode naar een herstructurering van het bankwezen. Alle wetsproducten die de afgelopen periode zijn voorbereid door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en goedgekeurd in De Nationale Assemblee, hebben direct of indirect met deze herstructurering te maken.

Met de fusering van de Landbouw Bank en de Volkskredietbank is de toon gezet. “De vraag is of het doel en de reden voor het oprichten van staatsbanken nog valide zijn”, zegt Djaienti Hindori, directeur van de Landbouwbank aan Starnieuws.
De lang aangekondigde fusering van de Landbouwbank en de Volkskredietbank (VCB) is nu een feit. Hindori zegt dat dit frappant is en terugvoert naar de oprichting van zowel de VCB als de Landbouwbank. 42 jaar terug is de Landbouwbank opgericht uit een groeiende behoefte voor het financieel ondersteunen van agrarische projecten. “Toen was er geen enkele bank in Suriname die het waagde en agrarisch project te financieren. De doelen van de banken waren toen op andere sectoren en meer handelsgericht.

Nog voor de oprichting van de Landbouwbank in 1972 werd door de toenmalige regering een landbouw en visserij krediet (LVK) in 1957 in het leven geroepen. Het was toen al de VCB die belast werd met de administratie van deze kredieten. Deze bank is opgericht in 1948. Nadat de eerste kredieten werden verstrekt bleek er een groeiende behoefte in de agrarische sector. Na lang voorbereidend werk werd de Landbouw Bank opgericht belast met een specifieke sector. “Het is dus opmerkelijk dat de fusie plaatsvindt met de VCB die in 1948 het eerste agrarisch fonds beheerde”, zegt Hindori.

Geen verlies van banen
De Landbouwbank directeur meent dat de omgeving van de bank nu totaal is veranderd. Dat is ook te merken bij andere banken. “Nu financieren de andere banken, op basis van strikt bancaire criteria ook agrarische en ook projecten in andere sectoren. Het maakt niet langer uit of het nu en handelsbank is of de Landbouw bank”, legt Hindori uit. Daarnaast zijn de hedendaagse eisen van de klant ook anders dan vroeger. “Het sleutelwoord is daarom ‘samenwerking’. Hierdoor komt er meer efficiëntie, marktbeheersing, scherpere tarieven en kunnen we nu meer producten ontwikkelen en aanbeden. De fusering zal ook nog gaan betekenen meer specialisatie en op maat gerichte processen”, zegt Hindori.

De bankdirecteur stelt dat de klant in principe niet veel zal merken van de fusie. Het is de interne organisatie van de banken die juist wordt versterkt. Voor verlies van banen hoeft al helemaal niet gevreesd te worden. Bij de lange voorbereiding is de vakbond bij de bank nauw betrokken geweest. Verlies van arbeidsplaatsen was toen al geen optie. “Juist zijn er nu meerdere functies in een grotere organisatie met carrière mogelijkheden.
Verdere structurering van andere banken op welke manier dan ook zal plaatsvinden onder toezicht van de CBvS. Een aspect van de structurering is het beheren van aandelenpakketten. In de aangepaste en nieuwe wetten is sprake van dat 5 procent tot maximaal 20 procent van de aandelen bij een aandeelhouder kan worden ondergebracht

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May