Proclamatie Kinderdag Suriname op 5 december 1976
05 Dec 2014, 17:45
foto
Proclamatie Kinderdag in Suriname. Tekeningen zijn gemaakt door Saskia Tjon A Joe.


De proclamatie van kinderdag in Suriname op 5 december 1976 was een hele happening. Dit vertelt voorzitter van de United Nations Association (UNA) Suriname, Irma Loemban Tobing-Klein. Zij was aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein en heeft genoten van de kinderen die er allemaal waren.

Als voorzitter van de stichting Universele Kinderdag Suriname organiseerde zij samen met Frank Cameron en Wilfred Arlaud de officiële proclamatie. Samen met honderden kinderen werd er met feestattributen gelopen vanuit de Palmentuin naar het Onafhankelijkheidsplein.

Haar twee zonen waren toen drie en vijf jaar oud en deden ook mee met de optocht. Ze wuifden allemaal naar president Johan Ferrier die zichtbaar genoot vanuit het balkon van het presidentieel paleis. Nadat de proclamatie opgelezen was, was het officieel dat Suriname nu zijn eigen kinderdag mocht vieren op 5 december. Het document werd voorzien van sprekende tekeningen gemaakt door Saskia Tjon A Joe.

Kinderdag Suriname is op basis van de resolutie 836 (IX) van 14 december 1954 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tot stand gekomen, waarin wordt opgeroepen om in ieder Land een Universele Kinderdag in te stellen om wereldwijd begrip en vriendschap tussen kinderen te bevorderen.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May