Bouterse: Suriname heeft zich bijzonder ingezet voor Unasur
05 Dec 2014, 16:00
foto
Unasur staatshoofdenvergadering in Ecuador.


President Desi Bouterse heeft op de Unasur staatshoofdenvergadering aangegeven dat Suriname zich bijzonder heeft ingezet om als volwaardige sterke schakel bij te dragen aan de verwachting van de organisatie. Bouterse droeg de voorzittershamer die hij vanaf 30 augustus vorig jaar hanteerde, over en deed verslag over deze periode.

De president is bijzonder tevreden over de wijze waarop Suriname als kleinste land in Unasur het voorzitterschap heeft vervuld. Hij vindt dat de inzet van het Surinaamse volk niet vergeten moet worden. Het staatshoofd somde de bijzondere momenten en feiten op tijdens zijn voorzitterschap:
- De succesvolle samenwerking voor behoud van vrede en de versterking van de Unie als geheel;
- De demonstratie van samenwerking, verdraagzaamheid en capaciteitsversterking, waarbij ondanks verschillen in benadering van vraagstukken de co-voorzitterschappen in diverse raden richting hebben kunnen geven aan regionale beleidsplanning;
- De initiatieven om sociale oneffenheden verder weg te werken door zaken zoals toegang tot medicamenten, voedselzekerheid en voedselveiligheid bovenaan de sociale agenda te plaatsen;
- De actieve participatie van de Electorale Raad als waarnemer bij verkiezingen in de regio en in het bijzonder de bijdrage aan de optimale beleving van de democratie en de ondersteuning van instituten.

Bouterse maakte eveneens van de gelegenheid gebruik om de presidenten van Brazilië, Bolivia en Colombia persoonlijk te feliciteren met hun herverkiezing die gezien kan worden als een teken van waardering en vertrouwen in het uitgezette beleid voor ontwikkeling. De president ziet graag een Electorale Missie vanuit Unasur tegemoet tijdens de verkiezingen van 25 mei 2015. Andere zaken die bij de verslaglegging aan de orde werden gesteld hebben te maken met inspanningen en vooruitgang voor actievere betrokkenheid van burgers, in het bijzonder van jongeren, bij beleid dat op hen van toepassing is.
Bouterse benadrukte dat hiermee het volk wordt meegenomen in het samenwerkingsproces in Zuid-Amerika, waardoor directer gehoor gegeven kan worden aan de noden, wensen en dromen van deze en volgende generaties.
In zijn interventie heeft Bouterse aangegeven ook ingenomen te zijn met het groeiend bewustzijn binnen de Unie om invulling te blijven geven aan de strategische koers van de regio. Dit zal moeten bijdragen tot de verdere institutionele versterking van Unasur, zodat initiatieven en beleidsplannen optimaal en efficiënt uitgevoerd kunnen worden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bouterse riep de lidlanden op om het pad van vrede en saamhorigheid te blijven bewandelen bij het oplossen van eventuele geschillen, zoals dit het geval is geweest bij de bijdrage van Unasur tijdens de crisis in Venezuela. De president heeft opgeroepen dat Unasur zich blijft buigen over onderwerpen van de regionale en internationale agenda zoals digitale soevereiniteit, versnelde fysieke integratie, beheer van het potentieel aan natuurlijke hulpbronnen en menselijk kapitaal dat ons in staat stellen om gepaste antwoorden te formuleren op zowel interne als externe uitdagingen en de gezamenlijke aanpak van de mondiale drugsproblematiek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May