'CBB moet elk jaar op de beurs staan'
06 Dec 2014, 02:00
foto
Beursbezoekers hebben flink gebruik gemaakt van de CBB-stand om hun zaken op orde te krijgen. (Foto: René Gompers)


Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) moet elk jaar op de Jaarbeurs staan en niet alleen tijdens de verkiezingsjaren. Dat is een aanbeveling van de commissie Voorlichting Verkiezingen. De commissie en CBB waren goed voorbereid op de grote toeloop tijdens de beurs. In de beursweek zijn er meer dan duizend nieuwe identiteitskaarten gemaakt.

Op de laatste dag van de beurs was het een drukte van jewelste in de stand van Binnenlandse Zaken. Bezoekers meldden zich bij bosjes aan bij de controlestations om hun persoonsgegevens na te gaan. In de wachtruimte waren haast alle stoelen bezet door de mensen die hun beurt afwachtten om een nieuwe identiteitskaart te maken. "We hebben meer dan 5000 mensen gehad die hun gegevens zijn komen controleren", deelt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen mee. "Daarnaast hebben 1402 personen hun identiteitskaarten vernieuwd." Bezoekers mochten ter plekke hun beschadigde en of vervallen identiteitskaarten vernieuwen.

Zestienjarigen die voor het eerst een 'id-kaart' moeten maken, konden niet geholpen worden deze keer. Daar zijn er meer documenten voor nodig zoals een geboorteakte, gaf Gangapersad aan. En die zijn nog niet gedigitaliseerd. De mensen kwamen niet alleen opdagen om hun zaken in orde te maken voor de verkiezingen. Er is veel informatie gevraagd over trouwen, het Surinaams Caricompaspoort, familieboeken, verhuizingen, stambomen en Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). De dienst heeft hier goed op geanticipeerd, geeft Gangapersad aan. "We hebben flyers gedrukt met de verschillende diensten van het ministerie. Heel veel mensen blijken niet op de hoogte van sommige zaken te zijn. Elke bezoeker heeft een pakketje met informatiefolders meegekregen."

Op de beurs hebben kiesgerechtigden de kans gekregen om hun adressen in orde te maken, meldt Gangapersad. Dat is een groot zorgpunt, aangezien bij de vorige verkiezingen ruim 33.000 oproepingskaarten niet uitgedeeld zijn omdat onder andere de adressen niet klopten, licht ze toe. Staan op de Jaarbeurs was de eerste grote activiteit van de commissie Voorlichting Verkiezingen. De commissie heeft als doel om de opkomst voor de verkiezingen in mei 2015 te maximaliseren. "Het vorige verkiezingsjaar was het ook al een succes geweest. Wij gaan als commissie de aanbeveling doen dat CBB elk jaar op de beurs staat", kondigt Gangapersad aan. "De behoefte is groot anders zouden er niet zoveel mensen komen voor informatie en hun zaken in orde maken.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May