In ‘ongenade’ gevallen Raio’s winnen rechtszaak
03 Dec 2014, 11:00
foto


De kortgedingrechter heeft de twee rechtsgeleerden die waren afgevoerd van de Raio-opleiding in het gelijk gesteld. In juli, bij de afronding van de opleiding, besloot minister Edward Belfort van Justitie en Politie, drie van de acht studenten, af te voeren.

De handeling van de minister heeft heel wat stof doen opwaaien en is zelfs besproken in het parlement. Belfort bleef bij zijn standpunt dat de juiste procedures niet waren gevolgd bij de toelating van de drie juristen. Eén van hen betreft de levensgezellin van VHP-leider, Chan Santokhi.

Zij en een andere student hebben zich gewend tot de kortgedingrechter om het besluit van minister Belfort aan te vechten. De kortgedingrechter heeft gisteren beslist om de beslissing van Belfort op te schorten. Eén van de ‘in ongenade gevallen’ studenten, zegt dat de rechter met deze uitspraak wederom heeft bewezen dat de rechterlijke macht een belangrijke peiler is van het functioneren van een rechtsstaat. “Het rechtsstaatprincipe is dat eenieder geboden is aan wet en recht; zo ook de minister en daarom is hij afgestraft voor zijn onbehoorlijk bestuur op het ministerie van Justitie en Politie.”

De acht studenten van de Raio 2009-2014 waren zowel door de Raio-Raad als het Hof van Justitie op grond van bij wet voorgeschreven procedures goed bevonden om voorgedragen te worden tot benoeming en lid plaatsvervanger van het Hof van Justitie. Minister Belfort schoof deze bij wet vastgestelde procedure op zij en besliste dat drie van de studenten niet toegelaten mochten worden. De vijf andere studenten van de Raio 2009-2014 worden morgen benoemd en beëdigd.
pdf-icon.gif vonnis_dayanand_b.pdf     pdf-icon.gif vonnis_melissa_s.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May