CBvS publiceert onderzoek over belangrijkste sectoren
03 Dec 2014, 04:00
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) stelt een publicatie beschikbaar over de belangrijkste deviezenverdieners. Het gaat om de mijnbouw, agrarische en toerisme sector. Bankpresident Gillmore Hoefdraad merkt op dat met de publicatie getiteld Leading Sectors of Suriname: the effect of Mining, Agriculture, and Tourism activities on the economy (1970–2012) een belangrijke hiaat in de analyse en beschrijving van deze sectoren wordt ingevuld.


Deze 135 pagina's tellend document in het Engels, is geproduceerd door een onderzoeksteam, afkomstig van de Research Department van de bank. De Surinaamse economie heeft in de afgelopen eeuw verschillende transformatieprocessen doorgemaakt. De overschakeling van een landbouweconomie naar een op mijnbouw, in dit geval bauxiet, gebaseerde economie is het meest zichtbare. Dit proces ging gepaard met significante verschuivingen op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de technologie alsook de staatsfinanciën en de deviezenverdiencapaciteit van het land, stelt de CBvS in een persbericht.

Tegen het einde van de 20e eeuw treedt er diversificatie op in de mijnbouwsector. De aardoliesector ontwikkelt zich via het staatsbedrijf Staatsolie N.V. tot de belangrijkste verschaffer van mijnbouwinkomsten voor de overheid. Ook de goudindustrie, die in de recente geschiedenis reeds op zeer kleine schaal bestond voor de intrede van bauxiet en olie, maakt een enorme groei mee. Stijgingen van de wereldmarktprijzen van goud veroorzaakten een goudkoorts in Suriname die voor razendsnelle ontwikkelingen in deze sector en de rest van de economie hebben gezorgd.

Naast mijnbouw ontwikkelt de landbouwsector, voornamelijk rijst en later ook bacoven, zich tot een grootverdiener binnen de Surinaamse economie in termen van deviezen. De export vindt plaats in ACP-verband en onder andere preferentiële arrangementen. Beide sectoren spelen ook een grote rol in de binnenlandse voedselvoorziening.

Suriname ontwikkelt zich ook tot een aantrekkelijke toeristendestinatie. De enorme biodiversiteit van het Surinaamse oerwoud biedt significante mogelijkheden voor de ontwikkeling van vooral eco-toerisme. Daarnaast blijkt de economie vanwege lage kosten en prijzen heel aantrekkelijk te zijn voor toerisme uit de buurlanden Guyana en Frans-Guyana.

Met deze publicatie wenst de CBvS kennis over belangrijke sectoren van de economie te delen met het grote publiek. De ontwikkelingen binnen deze sectoren zijn vanuit een historisch en institutioneel perspectief beschreven en is eveneens de impact van elke sector op de totale economie aangegeven. Hoewel van belang voor meerdere lezers, Hoefdraad de publicatie vooral aan beleidsmakers, onderzoeksinstellingen en studenten in het hoger onderwijs als een rijke bron van informatie over de Surinaamse economie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May