Suriname en Chili in gezamenlijk economisch seminar
03 Dec 2014, 01:00
foto
Minister Andy Rusland van Financiën, de Chileense ambassadeur Fernando Schmidt en Centrale Bankpresident Gillmore Hoefdraad tijdens het seminar in Royal Torarica. (Foto: Raoul Lith).


Suriname en Chili gaan de economische banden verstevigen. In aanloop daartoe is dinsdag in Royal Torarica een gezamenlijk seminar gehouden over economische thema’s en beleidslijnen die beide landen regarderen. Het ééndaagse seminar had als thema: Macro-economische stabiliteit en fiscaal beleid: De Chileense ervaring. De Centrale Bank van Suriname heeft de bijeenkomst georganiseerd samen met het ministerie van Financiën en de Chileense ambassade.

Centrale Bankpresident Gillmore Hoefdraad heeft zijn erkentelijkheid uitgesproken voor de mogelijkheid die Chili heeft geboden aan vier jonge Surinaamse economen om hun master af te ronden aan een universiteit in dat land. De Centrale Bank van Suriname is al bezig een andere groep studenten kaar te stomen voor haar masterstudie. Binnen drie jaar verwacht bankpresident Hoefdraad een aanwinst van ongeveer tien economen met een masterniveau in financial engineering. Hij wijst erop dat dit kader aanzienlijk zal bijdragen tot de verhoging van de capaciteit van de Centrale Bank.

Bankpresident Hoefdraad heeft aan het begin van het seminar aangegeven dat Chili één van de meest stabiele en welvarende landen in Zuid-Amerika is. Het land heeft een robuuste groei meegemaakt in de afgelopen twintig jaar. Chili wordt geprezen om zijn sterk economisch beleidskader, waarvan de veerkracht van de economie is bewezen tijdens de Aziatische crisis, de recente wereldwijde financiële crisis en de verwoestende aardbeving in februari 2010.

De kern van het beleidskader van Chili is een proactieve strategie voor de macro-economische stabiliteit. Daarvoor is een vrijwel automatische fiscale stabilisatiemechanisme ingesteld en wordt vastgehouden aan een sterke begrotingsdiscipline. Chili blijft interessant omdat het land blijft blootgesteld aan de risico’s van het onzekere mondiale milieu, zoals verschuivingen in de grondstoffenprijzen, in zijn geval voor koper. Met zijn sterke fundamenten en doeltreffend beleidskader is Chili volgens analisten goed in staat om om te gaan met deze uitdagingen.

Hoefdraad heeft gewezen op de grote afhankelijkheid van Suriname van niet-hernieuwbare hulpbronnen in de mijnbouw. Het land blijft open voor externe kwetsbaarheden. “Ook voor ons is het fiscaal beleid een instrument van curciaal belang in het beheer van de macro-economische stabiliteit en de houdbaarheid van de schuldpositie.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May