Verouderde wetgeving nekt ook minister Rusland
03 Dec 2014, 02:00
foto
Minister Andy Rusland van Financiën. (Foto: Raoul Lith)


Minister Andy Rusland van Financiën wordt in de uitvoering van zijn beleid beperkt door de verouderde comptabele regelgeving. Hij ontkent overigens niet dat de regering kampt met een kasstroomspanning. De bewindsman vindt dat als iemand correct gewerkt heeft, hij zijn geld moet krijgen.

Rusland reageert daarmee op aanhoudende klachten dat de regering onder andere de aannemers niet uitbetaalt. “We hebben altijd gezegd dat wanneer iemand werkzaamheden gaat uitvoeren voor een vakministerie, de Staat Suriname, dat men zich er wel van moet vergewissen dat alle zaken in place zijn. Want we hebben natuurlijk een kasstroomspanning - dat hebben we - dat zullen wij niet ontkennen. Dat heeft te maken met de daling van de commodities prijzen (olie, goud...red.) waar wij voornamelijk van leven.”

Hij wijst ook op de andere kant van het verhaal en dat zijn administratieve zaken die “ons parten spelen en er wordt daarop niet gelet.” De bewindsman steekt de hand in eigen boezem en zegt dat het waarschijnlijk ook ligt aan de vakministeries. “We weten dat wij een zwakke administratie hebben. De personen proberen hun werk correct te doen, maar onze administratie is van dien aard dat er soms steken kunnen vallen.”

De minister zegt dat hij vaak wordt geconfronteerd met deze zaken. Als de kwestie in afrondende fase is en het heel dossier wordt nogmaals bekeken, ziet hij vaak genoeg dat hij comptabel niet in staat is om de zaak uit te voeren. De reden is dat ambtenaren geen rekening houden met verschillende aspecten aan het begin van het traject. “Dat overkomt ons vaker en als een aannemer - terecht overigens- zijn geld moet krijgen, wijst hij op het ministerie van Financiën.” Rusland benadrukt dat “onze administratie als overheid soms niet helemaal in place is.” Hij heeft er alle begrip voor dat de aannemer er van uit gaat dat op het moment dat hij zijn werk heeft verricht, hij moet worden betaald. “Dat begrijp ik, en ik verwacht ook niets anders van hem. Hij heeft gewerkt en hij moet zijn geld krijgen, maar in het systeem zijn er zoveel aspecten waarmee rekening gehouden moet worden.”

Zwakke administratie
Rusland gaat verder: “Er zijn zoveel zaken die we mogelijk vanwege de zwakke administratie over het hoofd gezien hebben en het brengt ons natuurlijk wat betreft uitvoeringsgedeelte in enorm grote problemen. En dat moeten we wel gaan streamlinen.” Over de kasstroomspanningen zegt hij dat ze elk dubbeltje tien keer omkeren alvorens het wel of niet uit te geven. De bewindsman stelt dat het allemaal te maken heeft met balans en “dat proberen wij elke dag te doen. Het is een day-to-day operatie, het is niet eenvoudig, maar wij mogen u verzekeren dat alle kopstukken van de regering dat beseffen en de ondersteuning is optimaal.” Hij zegt dat zaken die betaalbaar worden gesteld, binnen de mogelijkheden altijd worden afgerond. “En wij zitten niet stil, wij gaan day-to-day na welke mogelijkheden uitgebuit kunnen worden om toch wel deels dan wel volledig te kunnen voldoen aan onze verplichtingen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May