Tientallen Haïtiaanse gevangenen ontsnappen
02 Dec 2014, 18:00
foto
De gevangenen in Haïti zijn ontsnapt uit een raam waar ze de spijlen van hebben doorgezaagd. (Foto: AP)


Vierendertig gevangenen zijn ontsnapt uit een gevangenis in de Haïtiaanse stad Saint Marc, zo’n 100 km ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. De gevangenen zijn door een raam gekropen nadat ze de metalen staven hadden doorgezaagd.

De politie heeft gezegd dat zij tot nog toe vier van de vluchtelingen weer heeft opgepakt. Het gaat om vier die nog in afwachting waren van hun rechtsproces. Alle vijf bewakers die op het moment van de ontsnapping de dienst hadden, zijn aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze de gedetineerden hebben geholpen bij hun vlucht.

De gevangenisuitbraak komt minder dan drie maanden nadat meer dan 300 gevangenen zijn ontsnapt uit een gevangenis in Croix-des-Bouquets, aan de rand van de hoofdstad. De politie doorzoekt voertuigen en heeft controleposten opgezet in een poging de vluchtelingen te vinden. De Haïtiaanse gevangenissen zijn berucht, overvol en gewelddadig.

Door het trage rechtssysteem blijven personen soms jaren in de gevangenis alvorens hun zaak dient voor de rechter. Haïti blijft worstelen om op te ‘staan’ na de verwoestende aardbeving van 2010, waarbij een groot deel van het land werd vernietigd en officiële instellingen kreupel zijn geslagen. Volgens de Wereldbank is Haïti het armste land van Zuid-Amerika en één van de armste landen in de wereld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May