Colombiaanse generaal neemt ontslag na ontvoering
02 Dec 2014, 10:00
foto
Brigade-generaal Ruben Dario Alzate (2de links) tijdens de overdracht van de gijzelaars door de Farc-rebellen zondag. (Foto: AFP)


Brigade-generaal Ruben Dario Alzate heeft ontslag genomen bij het Colombiaanse leger. Alzate is twee weken geleden samen met twee anderen tijdens een bootreis in een afgelegen deel van het oerwoud ontvoerd door Farc-rebellen. De drie zijn zondag vrijgelaten.

President Juan Manuel Santos heeft een verklaring van het leger geëist over hoe het mogelijk was dat de brigade-generaal was ontvoerd. Alzate heeft toegegeven dat hij de veiligheidsmaatregelen heeft overtreden.

De rebellen gijzelden de drie personen in een jungle van de provincie Choco, waar bekend is dat de 34e divisie van de Farc daar actief is. De militaire topper was tijdens zijn bootreis op de Atrato rivier in burgerkleding. "Uit liefde en respect voor onze militaire instelling, die is getroffen door dit incident, heb ik de nationale regering gevraagd om me terug te trekken uit de actieve dienst," zei Alzate op een persconferentie. President Santos heeft het ontslag geaccepteerd en zei: "De generaal gaat weg als een goede militair, hij gaat met eer."

Alzate zelf heeft spijt dat hij het militair protocol heeft genegeerd, maar zei dat hij was bewogen door zijn wens om de arme gemeenschappen in de regio te helpen. Hij stelde dat hij had gewerkt aan een project om generatoren te installeren in de Atrato rivier. Hij zou burgerkleding hebben aangedaan, omdat veel bewoners de autoriteiten wantrouwen.

Uren na het nieuws van de ontvoering vorige maand, eiste president Santos een verklaring van de minister van Defensie en het hoofd van de gewapende machten over waarom brigade-generaal Alzate alle veiligheidsprotocollen had genegeerd en als burger was gekleed in een ‘rode’ zone.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May